Отличиха Епископската базилика на Филипопол като „Сграда на годината“

Отличиха Епископската базилика на Филипопол като „Сграда на годината“

Епископската базилика на Филипопол стана „Сграда на годината 2020“ в едноименния национален конкурс в категорията „Проекти, свързани с развитието на градовете - градска среда и култура“, съобщиха от община Пловдив.

Там са се състезавали още Конгресен център – Бургас, Основна реконструкция на централна пешеходна зона, Видин, Консервация, реставрация и експониране на сградата на Общински драматичен театър "Вида" и оформяне на прилежащото околно пространство, Видин, Зала за културни събития към Първа езикова гимназия във Варна и Арт Хотел Галерия 37 в Пловдив.

Процесът по цялостното разкриване, проучване и изграждане на посетителския център и обществено пространство на базиликата започна през 2014 г. и е съвместен проект на Фондация „Америка за България” и Община Пловдив. Той е дело на конструкторите инж. Костадин Палазов, инж. Йордан Атанасов и на архитектите арх. Красимир Тодоров, арх. Милена Крачанова, Ателие ДУО, Архитектурно студио Зуум, Абстракта, Сколник Aрхитектура и Дизайн. 

Журирането в конкурса стартира през ноември 2020 г. и протича на два етапа. На първи етап се избират по три или повече номинации за победител във всяка от 9-те категории. На втори етап от номинираните се избират победителите в съответните категории.

Финалът на журирането е присъствено заседание на журито, на което се обсъждат и гласуват предложенията за награди в резултат на двустепенното гласуване. Журито има право да излъчи и допълнителни награди, освен победителите в категориите на конкурса. В същата категория „Проекти, свързани с развитието на градовете - градска среда и култура“, награда получи и Конгресен център - Бургас, а другото пловдивско участие „Арт Хотел Галерия 37“ бе отличена със специалната награда.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.