Отличиха победителите от конкурса „Места и памет“ на онлайн церемония

Отличиха победителите от конкурса „Места и памет“ на онлайн церемония

Ученически проекти, участвали в националния конкурс „Места и памет“ през последните две години, бяха отличени по време на онлайн церемония, организирана в МОН и в регионалните управления на образованието. Наградените проекти получиха грамоти и парични награди.

През 2020 г. конкурсът бе свързан с изследователски проекти за български евреи-творци, а през тази година- с изследване на паметници на материалната култура, създадени от еврейските общности у нас. Първо място за тази година завоюва е екипът на 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“ в София – Борислава Ватралова, Беатрис Василева, Мария Йорданова, с консултанти Надя Симеонова, учител по история и цивилизации, д-р Йосиф Йосифов. На второ място бе класиран екипът на 1. ЕГ в гр. Варна – Даниел Александров, Денис Хамди, Симеон Симов, с консултанти Нела Димова, учител по история и цивилизации, гл. експерт Донка Николова. Трети пък бе е екипът на СУ „Л. Каравелов“ във Варна – Антон Маринов, Дарина Цветкова, Константин Костов, Николета Цветкова, Несрин Мехмед, с консултанти Радослав Желев, учител по история и цивилизации, Гюнел Мехмед, специалист проектни дейности.

За предишната година първо място си поделят екипът на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив – Мария Илиева и Габриела Бедросян, с консултанти Дона Иванова и Ралица Димитрова и екипът на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ в гр. Русе – Дебора Александрова, Яница Цанкова, Радостин Нейков, Тони Гаджев и Милена Димитрова, с консултанти Георги Симеонов и Веселина Йосифова. Втори са а екипът на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Дупница – Магдалена Стоянова и Венеция Томова, с консултант Маргарита Сапунджиева и СУ „Любен Каравелов“ във. Варна - Антон Маринов, Дарина Цветкова, Константин Костов, Несрин Мехмед и Николета Цветкова, с консултанти Радослав Желев и Гюнел Мехмед. Трети са екипът на СУ ,,Отец Паисий в село Медковец, област Монтана – Цветелин Мечов и Светла Найденова, с консултант Маша Викторова и екипът на НПТГ „Шандор Петьофи“ в Разград – Вероника Иванова, Димитър Джебаров, Николай Неделчев, Хюсеин Хюсеин, с консултанти Цветалина Занкова и Дарина Колева.

Поощрителна награда получава Златомир Станчев от ПГМЕТ в Севлиево.

Участниците в конкурса се насърчават да посетят музеи, архиви, да се срещнат с експерти и представители на общността, докато подготвят работите си. Доц. Д-р Албена Танева, която е член на „Академична“ работна група от организаторите на конкурса, оцени високо изследователските проекти. Тя посочи, че интервютата, направени от ученици, се съхраняват в държавна агенция „Архив“. Постиженията на ученическите екипи ще бъдат включвани в базата данни на архива, това е много ценен ресурс, каза тя. Доц. Танева благодари на учителите, на консултантите на учениците и на екпертите в МОН Радостина Николова и Коста Костов, ангажирани с конкурса.

„Вие сте доказателство, че младите хора в България съхраняват паметта за миналото и имат активна гражданска позиция в наши дни“, обърна се към към победителите зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. По думите й темата за Холокоста, която се изследва през призмата на човешкия морал, носи послание за надмогване на страха за собственото оцеляване чрез примери на много личности, спасили свои приятели или непознати. „Няма как да проумеем нито злото, нито доброто, без да осъзнаем, че всяко действие или бездействие в историята засяга всеки от нас“, каза още Гайдарова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.