Отличиха МОН за принос към кръводаряването

Отличиха МОН за принос към кръводаряването

В Световния ден на кръводарителя Министерството на образованието и науката бе отличено с грамота и плакет за специален принос към каузата на кръводаряването. Приносът на МОН е финансирането на Националната научна програма „Създаване на база данни на кръводарителите в Република България за маркери на трансмисивни инфекции“.

Тя се финансира с 4.5 млн. лв. Целта да бъде създадена база данни на кръводарителите в страната за маркери на трансмисивни инфекции. Програмата позволява бърза и ефективна оценка и управление на риска по отношение на разпространението на вирусите на HIV, хепатит Б и хепатит С сред кръвните донори.

„Изминалата година и половина ни убеди в силата на солидарността на обществото, а кръводаряването е най-висшата форма на взаимопомощ в най-критични моменти, спасявайки живот. Програмата обхваща Националния център по трансфузионна хематология и четири регионални центъра, което позволява въвеждането на върхови технологии и световни стандарти на национално ниво. Несъмнено усилията на участниците в нея и финансовата подкрепа имат висока хуманна цел – безопасност и грижа за пациентите и кръводарителите“, каза зам.-министърът на образованието проф. Нели Косева при получаването на отличието.

Церемонията се организира от Националния център по трансфузионна хематология и Българския Червен кръст.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.