Търговската експлоатация на тол системата, тоест реалното плащане на такса по пътищата, ще започне не по-късно от 1 март 2020 г.. На 16 август, както е по нормативна уредба, ще се даде старт само на техническата част от системата. Това обясни депутатът от ГЕРБ Александър Ненков на брифинг.

Промяната на срока е внесена като законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата. „Това го правим в унисон с проведените срещи с превозвачите, за да се намери необходимия консенсус за тарифирането, както и за обхвата на пътищата“, уточни Ненков.

На 16 август трябваше да започне т.нар. търговската и техническа експлоатация за системата за тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона. На проведените срещи с превозвачите обаче изказали притесненията си, че тарифирането ще се отрази директно на стоките от първа необходимост, които е много вероятно да поскъпнат.

„Поради тази причина, през следващите няколко месеца всичко това ще бъде изчистено и се надявам да се намери необходимия баланс и доверие между двете страни – държавата и АПИ, от една страна, и превозвачите, от друга“, допълни депутатът.

На този етап обхватът на тол системата включва магистралите, пътищата от първи клас и част от второкласните пътища.

Ненков подчерта, че крайният срок за пълното въвеждане в експлоатация на тол системата е 1 март идната година. „Това е краен срок, в който ако системата заработи технически на достатъчно добро ниво и ако се постигне по-бързо необходимият компромис между двете страни, то тя може да стартира и много по-рано от тази дата. Но за всеки случай сме дали един краен срок, който няма да бъде повече удължаван“, пкатегоричен е Ненков

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прокопиев & Co продали акциите на ЕВН с 25% по-евтино

Миноритарният пакет акции на държавата в ЕВН е бил продаден с 25% по-евтино от прогнозната им стойност. Това става ясно от тройна комплексна съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, която бе представена в спецсъда по делото за продажбата на 33% от „ЕВН България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена.

Маринов: Имам подкрепата на премиера да увеличение на парите за нощен труд на полицаите

Надявам се да намерим пари, имам подкрепата на премиера да намерим съответните средства, за да увеличим заплащането на нощния труд на полицаите от началото на следващата година. Това каза вътрешният министър Младен Маринов във Варна.