Износът на шафран и шафранови луковици от България към Китай ще бъде отложен. Причина за това е, че планираната за средата на април среща „17+1” в Пекин също бе отложена за неопределено време, съобщиха от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) към земеделското министерство. 

Инициативата „17+1” се организира от китайското министерство на външните работи с цел да се развият бизнес и търговските взаимоотношения между Китай и страните от ЦИЕ. По време на срещата на върха се очакваше да се подпише протокол между Китай и България за износ на шафран и шафранови луковици.

През месец май 2020 г. у нас трябваше да пристигне делегация и от Китай, състояща се от представители на академичните среди от университета Ханджоу, бизнесмени, заявили желание за закупуване на шафран и шафранови луковици. Към момента всичко това се отлага, за да се даде възможност „на страните от ЦИЕ да се фокусират върху справянето с епидемията”, посочва се в съобщение от Пекин, цитирано от центъра. 

Подписаните по-рано договори пък подлежат на прекратяване поради независещи от страните причини. Припомняме, че един от тях бе между китайски търговец и Асоциацията на производителите на шафран у
нас, която трябваше да достави 640 т шафран на партньора си до 2021 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БАБХ насочи за унищожаване 5 т турски домати тъпкани с с пестициди

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на остатъчни вещества от пестициди в пратка от 5 тона домати със страна на произход Турция. Цялото количество е въбранено, не е допуснато търгуването му в България и е насочено за унищожаване.

Разрешават клане по поръчка на агнета във фермите (ОБНОВЕНА)

Преди Великден и Гергьовден ще бъде разрешено във фермите да се колят агнета по поръчка на хора дошли да си ги купят директно от производителите. Това стана ясно от участието в сутрешния блок на БНТ на земеделския министър Десислава Танева.

Разрешават фермерските пазари (ОБНОВЕНА)

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за работата на кооперативните и фермерски пазари. С нея отменят местните забрани за част от земеделските производители, но при строги правила за безопасност. Продавачите трябва да са с маски и сергиите да са на по-голямо разстояние.

Всички общински пазари трябва да бъдат отворени, за да могат българските производители да реализират продукцията си от разсад. Това е казала министърът на земеделието Десислава Танева в Съединение. Тя бе в града, в който се намира един от най-големите фермерски пазари в пловдивско, по разпореждане на здравния министър Кирил Ананиев за частично разхлабване на мерките за сигурност във връзка с извънредната ситуация в страната.