Отлагат атестирането на учителите

Отлагат атестирането на учителите

Процедурата трябва да обхване над 78 000 педагози

Първото атестиране на училите, запланувано за периода октомври-ноември 2020 г., ще бъде отложено заради новата организация на учебната година във време на коронавирус. Това предлага образователният министър Красимир Вълчев с промени в наредбата за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти относно атестирането на педагогическите специалисти, публикувани за обществено обсъждане.

Атестационните карти се попълват първо от учител, а след това и от комисия. Крайната оценка от атестирането разпределя учителите в пет различни категории. Като тези, които постигат слаби резултати, трябва да се явят на поправка в рамките на година. Ако отново педагогът не се справи, то той бива освобождаван от длъжността си. Първата процедура трябва да обхване около 90% от всички педагози в забавачките и школата. Това са 78 192 учители, посочва Вълчев, като се позова на справка, изготвена от Център за информационно осигуряване на образованието. „В период, в който от първостепенно значение е организирането на нормално протичане на учебния процес през учебната година в условия на извънредна епидемиологична обстановка и непредвидими обстоятелства, при които системата на предучилищното и училищното образование все още усвоява най-ефективните методи за работа, такава мащабна организация по осъществяване на процеса на атестиране на педагогическите специалисти в Националния дворец на децата, Държавния логопедичен център, центровете за подкрепа за личностно развитие и в регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование e по-добре да бъде отложена и първото атестиране да се осъществи през учебната 2021/2022 г., а за учителите, директорите и другите педагогически специалисти в детските градини и училищата да се извърши до една година след провеждане на инспектирането на институцията“, посочва в мотивите за предложението просветният министър.

По време на атестирането на директори комисията може да използва и оценки и насоки в резултат на инспектиране, проведено от Националния инспекторат по образованието. Вълчев посочва, че възможността да бъде осигурена последователност при извършване на атестирането след проведено инспектиране в детската градина или училището също е причина за предложената промяна. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.