Откриват заразата на СПИН у нас 4 години по-късно

Откриват заразата на СПИН у нас 4 години по-късно

120 са новооткритите инфектирани за половин година

Средно с четири години се бави откриването на заразените с вируса на СПИН в България. Това се дължи на факта, че дори хора с рискови контакти отлагат да се изследват заради стигмата, която проявява обществото към тях, включително и лекари. Това съобщи клиничният имунолог от Националния център по заразни и паразитни болести проф. Мария Николова.

Едва един на 10 българи знае своя ХИВ-статус. Все още значителен дял от пациентите се откриват твърде късно и са в напреднал стадий на имунен дефицит, допълни проф. Николова и подчерта, че по този показател стоим в негативната класация сред останалите европейски държави.

В България нивото на разпространение на ифекцията в сравнение с останалите страни на Стария континент продължава да е два пъти по-ниско, като през последните 10 години новите случаи са 3,4 на 100 хиляди души. Това се дължи на факта, че около четири години след 1986 година, когато беше установен първият вирусоносител в нашата страна, държавата ни е предприела мерки и работи вече по трета програма за превенция на инфекцията.

Медицинската статистика показва, че средно годишно у нас се откриват по 200 нови случая. През миналата година новодиагностицираните случаи на ХИВ са били 311, а от началото на тази година до 14 юни новооткритите са нови 120, посочи проф. Николова. Най-много са те в София – 53, Пловдив – 14, Варна – 4 и Бургас – 3 души с инфекцията.

Около 2,5 – 2,6 на сто хиляди се движи честотата на заразяването в нашата страна, което по думите на специалистите, е добър показател.

35,1 млн. души по света живеят с ХИВ-вируса. Общият брой на регистрираните серопозитивни в нашата страна е 3 150, но реално се проследяват половината. Сред непроследяваните освен починали, има заминали за чужбина или такива, които не се явяват за лечение. Трикомпонентна антиретровирусна терапия е лечението за серопозцитивните. Медикаментите са модерни и се предоставят безплатно на всички инфектирани.

Ако обаче човек спре да приема хапчетата за седмица и дори за дни, вирусът става резистентен и повече медикаментът не му повлиява, поясни проф. Мария Стойчева, имунолог от Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Тя поясни, че въпросният ХИВ – вирус има способността да се променя изключително бързо. Той мутира над 300 пъти по-бързо от този на грипа.

Годишно по различни програми и поводи са изследват близо 300 хиляди души, като от началото на тази година са изследвани 115 хиляди души. Нараства делът на пациентите - 65 на сто, които започват навременна антиретровирусна терапия. Застаряването на популацията с ХИВ, обаче, е предизвикателство заради необходими нови подходи от здравни грижи, допълни още проф. Николова.

По данни за 2017 г. близо 37 млн. души в света живеят с ХИВ, от които 1.8 млн. деца. Всяка година броят на заразените с ХИВ се увеличава с 2 млн. души.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.