Откриването на учебната година преминава в родителска среща

Откриването на учебната година преминава в родителска среща

Планираме откриването на учебната година да прерасне в родителска среща, която ще правим на открито навън в двора с огромна видеостена с необходимата дистанцията, каза пред нова Вили Стойчева, директор на 18 СУ „Уилям Гладстон”. Тя уточни, че родител и дете ще бъдат на два метра и половина един от друг.

Училището е с голям брой ученици и затова учебната година ще започне два пъти – за първи клас в 10, след което ще се проведе родителската среща, а в 12 влизат новите осмокласници и се повтаря родителската среща. Предварително на 14 септември пък ще се проиграе протоколът на действие с учителите и част от родителите.

„Нямаме друг избор, освен да започнем присъствено обучение. Друг е въпросът какво ще последва. Това е най-доброто решение – натрупват се дефицити и други проблеми, които учителите очертават”, коментира Стойчева. Тя обясни, че 18-то СУ ще заложи на драконовски мерки на хигиената. Ще използват различни дезинфектанти, в санитарните възли има и бял и сив поток, място, където да се изхвърлят използваните маски. Ще имат и 17 открити класни стаи.

Данко Калапиш, директор на 107 ОУ „Хан Крум”, също подкрепя присъствената форма, въпреки притесненията. Той обясни, че до момента само родителите на две деца са му се обадили, тъй като се тревожат за роднина от рисковата група вкъщи. От училището са направили и групова застраховка на педагогически и непедагогически персонал, която покрива болнични разходи при заразяване с коронавирус. В основното училище обаче ще се наложи да мина за първи път в двусменен режим, за да могат да осигурят класна стая на всеки клас, тъй като сега са на кабинетна система. Директорът допълни, че откриване на учебната година ще има само за първи и пети клас.

В Основно училите „Св. Кирил и Методий” в Добринище не се обучават голям брой ученици и това ще даде възможност да се спазва дистанция. „Ние имаме по две паралелки на един коридор, което ще осигури да няма струпване на ученици”, сподели директорката Зорка Шумареева пред нова. Тя подчерта, че трябва да се работи много с децата и техните родилите.

Цвета Брестничка от Асоциация „Родители” сподели, че е важно родителите да говорят с децата си, да ги успокоят, че учебната година ще е различна, но ще бъдат в познатите им класни стаи, да ги изслушат, както и да влязат в контакт с училищата, за да знаят как ще бъде организиран учебният процес, какво ще се прави при случай на коронавирус.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.