Откриваме почетни консулства в Италия и Унгария

Откриваме почетни консулства в Италия и Унгария

България ще открие почетно консулство в Перужда, Италия и в Унгария. Това са приели от МС на първото си правителствено заседание. В Перуджа ще бъде назначен Антонио Кашанели, а Йордан Бочков за почетен консул на България в Унгария със седалище в гр. Кечкемет.

Антонио Кашанели има дългогодишен опит в сферата на финансовото консултиране и поддържа много добри контакти с ключови фигури от италианското общество. Бил е областен секретар на Италианската конфедерация на работническите синдикати с ресор търговия, туризъм и култура. Ръководил е и италианската Националната асоциация „Отвъд границите“, чиято дейност е насочена към подпомагане на интегрирането на чужденците в Италия.

Назначаването на Кашанели за почетен консул на България в Италия ще допринесе за активизиране и задълбочаването на сътрудничество във всички области от взаимен интерес - развитие на търговията и насърчаване на бизнеса между двете страни предвид добре развитата хранителна, мебелна и текстилната промишленост в региона. Ще способства за привличане на нови инвестиции и туристи, както и за засилване на взаимодействието с българската общност в област Умбрия.

Откриването на почетното консулство ще даде положителен импулс и на обмена в областта на културата и образованието. Град Перуджа е популярен университетски център. Там се намира Университетът за чужденци, посещаван от много български студенти.

Йордан Бочков пък участва в ръководството на Българското национално самоуправление в гр. Кечкемет. С негово съдействие са осъществени множество инициативи за популяризиране на българската култура в Унгария и на унгарската култура в България, редица спортни и благотворителни събития и дейности. Член е на ръководството на Унгаро-българската стопанска камара. Съорганизатор е на редица бизнес форуми на най-високо ниво в Унгария и България.

За активната си дейност в българо-унгарските икономически отношения е награден от президента на Унгария с орден „Унгарски златен кръст за заслуги“. Откриването на почетно консулство в Унгария ще допринесе за развиване и задълбочаването на двустранните ни търговско-икономически връзки с Унгария, на отношенията в областта на културата, науката, образованието, спорта.

С дейността си почетният консул ще подкрепя и допълва съществуващите механизми на защита на правата и интересите на българите в Унгария и на взаимодействие с организациите на българите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.