ОТКРИТИЕ: Мъжете край Везувий се хранели различно от жените

ОТКРИТИЕ: Мъжете край Везувий се хранели различно от жените

Археолози, изследващи останките на жертви на изригването на Везувий през 79 г. след Христа, са открили, че жителите на крайбрежието в онези дни са яли много повече риба от днешните италианци. Изследването показва също, че в древността мъжете са консумирали по-големи количества в сравнение с жените от тази считана за "превъзходна" храна, предаде Франс прес.

Специалистите под ръководството на екип от университета на Йорк са анализирани аминокиселини - градивните елементи на протеините, извлечени от
17 скелета на възрастни хора, открити при разкопки на древния римски град Херкулан - морски курорт, който остава затрупан под вулканична пепел до 18-и век.
Изучавайки съотношението между въглерода и азотните изотопи на аминокиселините и прилагайки статистически модел, изследователите са успели да разграничат групите храни с безпрецедентна точност, пише екипът в сп. "Сайънс адвансис".
Населението на Херкулан предоставя уникалната възможност да се изучат начините на живот и хранене на голяма брой хора, живели и загинали по едно и също време. По думите на водещия автор на изследването Силвия Сончин природното бедствие в древността е осигурило на археолозите "моментна снимка на тогавашното всекидневие".
"За сравнение гробищата, които обикновено се използват за определен период от време - за стотици години, и източниците на храна може да са се променили заради изменения в климата или различни търговски пътища", допълва Сончин.
Въпреки че Херкулан и близкият Помпей са били унищожени от вулкана, повечето от жителите им са успели да избягат навреме, отбелязва Оливър Крейг, професор по биоархеология и един от авторите на изследването.
Изследваните 17 скелета - 11 на мъже и шест на жени, са били избрани на случаен принцип измежду останките на 340 души, загинали на плажа и под намиращи се наблизо каменни арки, служещи като заслони за лодки, където са се опитали да потърсят убежище.
"Открихме изненадващо високо количество морски продукти в храненето на тези хора, особено в сравнение със съвременното средиземноморско население", пишат изследователите.
Според резултатите от проучването древните жители са консумирали около три пъти повече морски дарове, отколкото местните днес.
Екипът е установил също значително полово неравенство в групата по отношение на храненето - в сравнение с жените, мъжете са си набавяли средно 50 процента повече от необходимите им протеини от морски дарове. Те са консумирали и малко повече протеини от зърнени храни. Жените същевременно са си набавяли повече протеини от животински продукти. Менюто им е включвало и местно отглеждани плодове и зеленчуци.
Според екипа има няколко възможни обяснения за това неравенство. Едно от тях е, че мъжете вероятно са били по-ангажирани с риболова от жените. Също така е известно, че някои риби като риба тон са били считани за превъзходна храна в римското общество и мъжете са имали по-голям достъп до нея. Друго възможно обяснение е, че въпреки че е бил известен като курорт за елита, Херкулан е бил дом и на много роби и освободени роби.
Мъжете роби са имали по-голям шанс за еманципация от жените и като цяло са били освобождавани на по-млада възраст, което съответно им е осигурявало по-ранен достъп до тези ценни деликатеси.
"Вече разполагаме с начин и подход за количествено определяне на храненето в миналото и искаме да ги приложим по-мащабно във времето и пространството", казва Крейг.
Специалистът се надява на следващ етап да проучи колко бързо са се променили хранителните режими, когато праисторическите хора са преминали от ловци и събирачи към земеделски общества.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.