0

П роизведения от венецианско стъкло ще бъдат представени в Археологическия музей в Бургас. Експонатите са акцент в експозиция, която ще покаже резултатите от проучвания на Центъра за подводна археология и Националния исторически музей. Откриването на изложбата е на 27 август. Стъклените съдове са намерени в залива Ченгене скеле, Бургаско, в периода 2020-2021 г. под ръководството на проф. д-р Иван Христов и гл. ас. д-р Найден Прахов.

Произведения от венецианско стъкло ще бъдат представени в Археологическия музей в Бургас. Експонатите са акцент в експозиция, която ще покаже резултатите от проучвания на Центъра за подводна археология и Националния исторически музей. Откриването на изложбата е на 27 август. Стъклените съдове са намерени в залива Ченгене скеле, Бургаско, в периода 2020-2021 г. под ръководството на проф. д-р Иван Христов и гл. ас. д-р Найден Прахов.

Колекциите от стъклени находки на Националния исторически музей и Регионалния исторически музей – Бургас, включват 310 фрагмента, фрагментирани и цели съдове.

Извор

Находката е важен извор на информация за слабо изследваната тема за потреблението и търговията на стъкло на Балканите през късноосманския период, отбелязват от НИМ. Според тяхната хипотеза съдовете най-вероятно са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция, през втората половина на XVI в. или началото на XVII в.

При проучването на района сонарът регистрира няколко аномалии на морското дъно, които е вероятно да са археологически обекти – кораби или корабни товари, предаде „Бургаснюз“. Водолазните издирвания, проведени при изключително ниска видимост, установиха, че дъното на залива е покрито с тинести седименти, които крият намиращите се в залива археологически материали. От местни водолази бе получена информация, че в зоната на античната крепост на нос Форос след силни бури и морски течения, премахващи дънните седименти, са били откривани богати струпвания на керамика. Високият археологически потенциал на залив Форос дава основание на археологическия екип да планира бъдещи проучвания там.

Каталог

Предстои издаването на каталог на находките с интересни исторически студии за търговията в Черно море с вносни стъклени съдове през късното Средновековие. През 2022 г. венецианските съдове ще бъдат представени и в София.