0

У никална кръщелня, където последователите на апостол Андрей Първозвани са кръщавали езичниците в днешна Североизточна България, бе разкрита в античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Сензационната находка обяви историкът проф. Николай Овчаров.

Уникална кръщелня, където последователите на апостол Андрей Първозвани са кръщавали езичниците в днешна Североизточна България, бе разкрита в античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Сензационната находка обяви историкът проф. Николай Овчаров.

„Вече имаме поредното доказателство за покръстването на земите на Североизточна България през V-VІ в. В Мисионис бе разкрит уникален за цялата християнска цивилизация паметник – пристроен към огромната епископска базилика баптистерий (кръщелня), където възрастните езичници са приемали новата вяра от последователите на апостол Андрей“, подчерта Овчаров.

Ученият припомни, че уникалното култово съоръжение е разкрито за първи път от неговия баща, покойния проф. Димитър Овчаров, през далечната 1964 г. Тогава обаче не е имало условия за неговото съхранение и той е бил принуден да го затрупа отново с пръст.

„Ето че днес заедно с моя колега Ангел Конаклиев показваме на света една от първите кръщелни в Европа“, отбеляза проф. Овчаров.

Баптистерият представлява четириъгълно помещение с размери 2,20 на 2,50 м, чийто под е покрит с напълно запазена настилка от керамични плочи. В центъра му е писцината (кръщелният басейн). Той е с формата на четирилистна детелина със заоблени краища. Съоръжението е дълго 1,20 м и дълбоко 1,00 м. Изградено е изцяло от тухли. При кръщението възрастните езичници са се потапяли във водата, слизайки по стълбището от запад и вече приели християнството са се изкачвали по другата стълба на изток.

Разкритият в Мисионис паметник е една от най-добре запазените раннохристиянски кръщелни в света. За съжаление и той не е подминат от варварските действия на иманярите през 90-те години на миналия век. Тогава те проникват в дълбочина и разрушават едно от стълбищата на басейна. Сега археолозите се надяват с помощта на Община Търговище и на спонсори той да бъде напълно възстановен и експониран за любителите на културно-историческия туризъм.