Откриха уникална каменна статуя
3

На Хераклея Синтика

Откриха уникална каменна статуя

Археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН, откриха на 17 август уникална статуя при проучванията си на античния град Хераклея Синтика край село Рупите.

Каменната скулптура е в човешки ръст и е вероятно на римски магистрат от края на III и началото на IV век. До нея е открит ѝ надпис, от който се правят предположения за името на изобразения знатен хераклеец.

Доц. д-р Людмил Вагалински сподели пред журналисти: „Намерената в Хераклея Синтика статуя най-вероятно е на местен управник. Археолозите от екипа почистиха късноримската каменна скулптура от пръстта, след като кран премести тежката стълба на форума над нея. Статуята е без глава, но до левия крак на облеченото в тога мъжко тяло е изваяна кутия за папируси – за да е ясно, че става дума за магистрат на висока позиция. Дали главата е махната нарочно от недоволни жители на града или от политически противници на управника? Засега няма как да е сигурно. От една страна по скулптурата няма други следи от грубо отношение, тя е била положена внимателно в легнало положение. От друга страна обаче строителите на стълбището са знаели, че тя остава отдолу и че хората почти буквално ще стъпват върху нея.“ разсъждава върху своята хипотеза доц. Вагалински.

Той допълни още, че археолозите не са се отказали да търсят и главата – пространството около статуята още не е изследвано напълно. Но вече е избрано мястото, където скулптурата ще бъде видима за всички посетители на Хераклея Синтика край с. Рупите: сред останките от гражданската базилика на форума. Някога тази сграда е била нещо като съдебна палата на града.

Археолозите, които допринесоха откритието да стане факт са доц. д-р Людмил Вагалински, д-р Сотир Иванов, гл. ас. Сирма Александрова, Николай Шаранков, Янко Петров, Георги Навяков и Арина Корзун. 

Древният римски град Хераклея Синтика, датиращ отпреди близо 2350 години, ежемесечно се посещава от хиляди туристи. За което допринася и близостта му с храмовия комплекс на Ванга „Рупите“. От 2011 година, когато стартираха активно разкопките, до днес има редица положителни ефекти върху туризма в община Петрич и посещаемостта се е увеличила десет пъти.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.