0

Ж ителка на Великобритания намери в стар пръстен сноп коси, които може би са принадлежали на голямата английска писателка Шарлот Бронте, съобщи „Гардиън“. Находката е показана в тв предаването Antiques Roadshow, което се занимава с издирването на старинни ценности.

Жителка на Великобритания намери в стар пръстен сноп коси, които може би са принадлежали на голямата английска писателка Шарлот Бронте, съобщи „Гардиън“. Находката е показана в тв предаването Antiques Roadshow, което се занимава с издирването на старинни ценности.

Жената разказва, че пръстенът е принадлежал на покойния баща на нейния съпруг. Тя забелязала гравюра от вътрешната страна на халката и открила надпис: името на писателката и датата на нейната смърт. „Тръпки ме побиват, когато си помисля за това. Пръстенът има шарнир и вътре се оказаха нечии сплетени коси. Според мен това може да са коси на самата Шарлот Бронте“, обяснява британката.

Халката била оценена от бижутера Джефри Мън. По думите му, сама по себе си тя струва не повече от 25 паунда, но надписът и косите повишават стойността и до 20 000 фунта стерлинги. Мън не намира основание да се съмнява, че косите наистина са принадлежали на писателката. Той отбелязва, че през ХІХ век често са се носели украшения, направени от коси, и самата Бронте е имала гривна, изплетена от косите на нейните две сестри Ан и Емили, също писателки.

Шарлот Бронте е най-известна като авторка на романа „Джейн Еър“. Родена е през 1816 г. и умира през 1955-а още ненавършила 39.