0

И зраелски археолози се натъкнаха на печати от 6-ти век пр.Хр, свързани с персийския период на Ерусалим, предаде ДПА.

Израелски археолози се натъкнаха на печати от 6-ти век пр.Хр, свързани с персийския период на Ерусалим, предаде ДПА.

Печатът и восъчното му копие са с диаметър 4,5 сантиметра и изобразяват по всяка вероятност крал, седнал върху трон. Находката според специалистите е от времето, последвало разрушаването на Ерусалим от вавилонците, предаде БТА.

"Въпреки многобройните разкопки, които са били осъществявани в града, откритите артефакти от персийския период са изключително редки", заявиха археолозите Ювал Гадот и Ифтах Шалев, изтъквайки уникалността на находките.

Восъчни печати като новооткритите са били използвани в древността при подписването на документи и запечатването на съдове.

"Наличието на печати и на восъчните им копия в Града на Давид говорят за това, че въпреки неговото плачевно състояние, след разрушаването му, са били направени усилия за възстановяването на администрацията и жителите са продължили да използват структурите, подложени на разруха", добавиха археолозите.
Първият еврейски храм, издигнат от крал Соломон, е бил разрушен от вавилонците през 586 година пр.Хр, а вторият - от римляните през 70 г. сл. Хр. Съхранената му Западна стена, единствена оцеляла сред пораженията и намираща се в началото на Храмовия хълм, е най-свещеното място за юдаизма, припомня агенцията.