Васил Божков крие в каса две стари присъди от соца (ОБНОВЕНА)
16

Васил Божков крие в каса две стари присъди от соца (ОБНОВЕНА)

Намериха антики с пръст по тях, разследват иманярски канал

Хазартният бос Васил Божков, който е обвиняем като ръководител на организирана престъпна група за финансови престъпления за над половин милиард лева, крие две присъди от времето на соца. Документите за тях били открити от разследващите по време на обиските в офиса на холдинга му, който се намира на столичната улица „Московска“ 43, съобщиха от прокуратурата. От държавното обвинение допълват, че е открито огнестрелно оръжие и оригинална бланка за криминалистическа регистрация на Васил Божков.

„При извършваните действия по разследването – претърсвания и изземвания, в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата, е намерено огнестрелно оръжие. В заключена каса е намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на Божков“, пише в съобщението на държавното обвинение. От прокуратурата посочват още, че на бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г. за извършването на


незаконна към онзи

момент хазартна дейност


и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Върху документа има и мастилен дактилоскопски отпечатък на Божков върху предвиденото за това място на бланката.

„Във връзка с иззетата от офисните помещения на обвиняемия оригинална бланка Специализираната прокуратура е изискала от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая“, допълват от държавното обвинение. Прокуратурата иска да се установи регистриран ли е бил за криминална дейност Васил Божков в поделения на МВР, както и кога се случило това и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации. Трябва да се провери и съхраняват ли се бланките образец №5 по съответния законов ред и къде, в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им.


Обект на вътрешното

разследване на МВР


ще е и има ли данни в системите на вътрешното ведомство, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на Васил Божков, ако има – кога и на какво правно основание е извършено това.

Обиските в офисите на хазартния бос продължиха цял ден в сряда и бяха извършвани от следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура. От държавното обвинение съобщиха още претърсванията и изземванията са част от образуваното досъдебно производство, по което Божков е привлечен като обвиняем.

„От помещения, находящи се в ул. „Московска“ № 43 в гр. София, в присъствието на експерти, се изземват предмети, имащи белезите на движими културни ценности. Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети. Ще се проверява и дали иззетите предмети имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерството на културата“, съобщиха от прокуратурата.

По-късно от държавното обвинение разпространиха съобщение, че в проверяваните офиси са открити и множество предмети с белези на движими


културни ценности, съхранявани

в „насипно състояние“


Произходът им предстои да се установява. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст. Заради това предстои да се установява дали откритите ценности не са част от иманярски канал. Преди десетина дни от прокуратурата посочиха, че имат данни, че Божков е купувал антики, „прясно изкопани“ от родни иманяри. След това ценните предмети са изнасяни зад граница, където фиктивно са препродавани на подставени лица на хазартния бос и по този начин „изпрани“ са се връщали у нас.

Новооткритите антики са съхранявани не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка, посочват от държавното обвинение. Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

„Намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности. Предметите се изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение“, допълват от прокуратурата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.