Откриха сребърна монета на Иван Шишман от последните дни на Мисионис
3

Откриха сребърна монета на Иван Шишман от последните дни на Мисионис

Блесна дворецът на епископите в античния град

При тазгодишните разкопки на великолепния античен и средновековен град Мисионис край Търговище вече са намерени стотици находки – позлатени апликации, стъклени чаши за пирове, сребърни обеци и копчета, многобройни бронзови, сребърни монети и други предмети.

Това съобщи проф. Николай Овчаров, който заедно с търговищкия археолог Стефан Иванов ръководи проучванията там. Сред откритията особен интерес представлява отлично запазена сребърна монета на последния български цар Иван Шишман. Тя е пряко свидетелство за героичната защита на града срещу османските турци в края на XIV век, когато той е носел хубавото българско име Косово.

Мащабната кампания по разкриването на древния Мисионис през 2021 г. ще продължи до октомври, а археолозите очакват разкопките да поднесат още множество изненади. Проучванията показват, че в местността Крумово кале през V-VI век се развива цветущ в икономическо отношение град, за което свидетелстват находките от монети и материали на бита. Досега са разкрити останките на запазените до 4-5 м крепостни стени, три църкви от базиликален тип, свидетелстващи за мощно християнско присъствие в тези времена, жилищни и обществени сгради от V до XIV век.

Още в първите две седмици на тазгодишните проучвания бе завършено разкриването на изключително интересната епископска резиденция от периода V-VI век. Това е класически domus – разпространена форма на римските дворци още от античния период. Комплексът е с правоъгълен план и размери 20/15 м. В центъра има малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати са останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно – малък параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Към епископския ансамбъл се отнася великолепната кръщелня баптистерий, открита през предишните години.

„Откритата монументална ранно-християнска архитектура е напълно в унисон с изказаната от нас още преди няколко години хипотеза, че по тези места в Североизточна България са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани. Документално е известно, че тези земи през I век са покръстени именно от този следовник на Исус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св. Йоан Кръстител... Без съмнение почитането на апостол Андрей е било силно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство“, коментира Овчаров.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.