Откриха скелет без глава по време на проучвания в средновековен храм
3

Откриха скелет без глава по време на проучвания в средновековен храм

Сред находките на археолозите и монети от династията на император Константин

Скелет без глава откриха археолози по време на проучвания на раннохристиянска базилика, намираща се край средновековната църква „Свети Спас“ в дупнишкото село Червен брег.

„В деструкциите на падналата от земетръс стена се откриха пет погребения от средновековната епоха. Единият от гробовете е особено интересен и предизвиква много въпроси. Скелетът бе проучен, но черепа липсваше в гробната яма. Имайки предвид положението на гроба, непосредствено до средновековната църква, вероятно става въпрос за „мъченическа смърт”“, обявиха археолози от Регионален исторически музей – Дупница.

Скелетите вече са предадени за изследване от антрополози и на по-късен етап ще има повече информация. Гробният инвентар от погребенията е оскъден - сребърно копче със сферовидна форма, халка направена от медна тел и масивен сребърен пръстен с монограм.
Сред другите находки, на които са попаднали археолозите е керамика, метални и оловни предмети, части от няколко типа стъклени кандила, железни фибули и др.

Истинска възхита сред археолозите предизвикало и разкриването на монети от династията на император Константин и неговите наследници.

„В резултат на проведеното археологическо проучване се разкри и притвора на базиликата – южната му част, където е било оформено помещение за събиране зърно и направата на Евхаристийния хляб. На място бе открит вкопан в пода питос, покрит с капак, изработен от голяма каменна плоча“, обявиха още участници в проучванията около средновековния храм.

Обектът вече е зазимен за опазване на археологическите структури. Предстои реставрация и консервация на откритите артефакти, обявиха още от Историческия музей в Дупница.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.