Скелет без глава откриха археолози по време на проучвания на раннохристиянска базилика, намираща се край средновековната църква „Свети Спас“ в дупнишкото село Червен брег.

„В деструкциите на падналата от земетръс стена се откриха пет погребения от средновековната епоха. Единият от гробовете е особено интересен и предизвиква много въпроси. Скелетът бе проучен, но черепа липсваше в гробната яма. Имайки предвид положението на гроба, непосредствено до средновековната църква, вероятно става въпрос за „мъченическа смърт”“, обявиха археолози от Регионален исторически музей – Дупница.

Скелетите вече са предадени за изследване от антрополози и на по-късен етап ще има повече информация. Гробният инвентар от погребенията е оскъден - сребърно копче със сферовидна форма, халка направена от медна тел и масивен сребърен пръстен с монограм.
Сред другите находки, на които са попаднали археолозите е керамика, метални и оловни предмети, части от няколко типа стъклени кандила, железни фибули и др.

Истинска възхита сред археолозите предизвикало и разкриването на монети от династията на император Константин и неговите наследници.

„В резултат на проведеното археологическо проучване се разкри и притвора на базиликата – южната му част, където е било оформено помещение за събиране зърно и направата на Евхаристийния хляб. На място бе открит вкопан в пода питос, покрит с капак, изработен от голяма каменна плоча“, обявиха още участници в проучванията около средновековния храм.

Обектът вече е зазимен за опазване на археологическите структури. Предстои реставрация и консервация на откритите артефакти, обявиха още от Историческия музей в Дупница.

По темата: базилика
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изписаха украинец, не бил с коронавирус

51-годишен украински гражданин с постоянно местожителство в Стара Загора , който бе хоспитализиран заради опасения, че е заразен с коронавирус е изписан, след като излязоха отрицателните проби от националната референтна лаборатория, съобщи директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев.

Започва приемът на заявления за кандидатстудентската кампания в Софийския университет

От днес започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май 2020 г. за втората кандидатстудентска сесия, съобщи пресцентърът на висшето училище.