Роботизирана система „Да Винчи“ ще заработи до дни в АГ-болницата „Майчин дом“ В София. тя беше открива днес и осветена от Западноевропейският митрополит Антоний. На церемонията присъства и патриарх Неофит. Апаратурата струва 6 млн. лв., като инвестицията за нея е както от „Майчин дом“, така и от Министерството на здравеопазването и медицинския университет – София.

Роботът ще се използва основно за гинекологични и урологични операции, които се налагат за отстраняване на карценоми. „Майчин дом“ е втората болница в страната, която разполага с „Да Винчи“. Най-напред той беше въведен в Униеврситетската болница в Плевен. За разлика от него новият разполага с ISG камера. Тя позволява чрез вкарване на флурисцираща съставка в организма на пациентта, метастазите в лимфните възли да започнат да фосфорисцират, както и раковите клетки, където и да са те в тялото.

По думите на директора на болницата проф. Иван Костов това е огромно преимущество на робота „Да Винчи“. Предстои да бъдает обучени специалисти за работа с него, както и да бъде сключен договор с Националната здравноосигурнителна каса. Лечението без договор с нея излиза около 8 хил. лева.

Не преставайте да носите вярата и да вдъхвате надеждата, както и да проявавате обичта си на дело към всеки, който е прибягнал до Вас и вашите драгоценни знания. Това бе казано в словото на патриарх неоф ит, което прочете митрополит Антоний.

Болницата учреди и новото си настоятелство. Сред членовете му са председателят на парламента Цвета Караянчева, столичният кмет Йорданка Фандъкова и Западноевропейският митрополит Антоний.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

14 дни болничен, ако се връщаш от страна с коронавирус

14 дни болничен да си взимат хората, които се връщат от страна, засегната от коронавируса. Това призова началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и началник на новосформирания кризисен щаб за работа срещу разпространението на Covid-19 генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Спасиха живота на онкоболен с уникална операция

Хирурзи спасиха живота на раковоболен с уникална операция. Тя беше направена в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология от мултидисциплинарен екип под ръководството на доц. Кирил Попов – началник на Клиниката по Уши, нос и гърло, съобщиха от там.

Демонстрираха единствения в страната 3D-офталмологичен микроскоп

Единственият и най-модерен в страната 3D-офталмологичен микроскоп бе представен днес пред министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, кмета на Варна, Иван Портних и ректора на Медицинския университет, проф. Красимир Иванов.