Откриха причината за смъртта на Александър Македонски

Откриха причината за смъртта на Александър Македонски

Александър Македонски, един от най-успешните военачалници в световната история, е умрял от некроза на панкреаса, а не от малария, коремен тиф или пневмония, както се смяташе по-рано, пише Greek Reporter. Проучването е на учени от университета „Аристотел” в Гърция.

Специалистите в продължение на години детайлно анализирали симптомите на болестта и последните дни на македонския цар, описани от древните историци.

Според учените, причината за смъртта на великия пълководец е тежък сепсис, причинен от остра панкреатична некроза. Това заболяване от своя страна се развива поради камъни в жлъчката. Известно е, че легендарният пълководец е бил пристрастен към тежки храни и алкохол. Най-страшният кошмар на персите умира на 32 години. Александър Македонски е един от малкото лидери в световната история, които не е губил битка.

„Появата на симптомите се характеризира със силна болка в корема след обилно хранене и употреба на големи количества вино, придружена от треска и ежедневно прогресивно влошаване в продължение на четиринадесет дни“, гласят резултатите на проучването, ръководено от професор Томас Герасимидис.

След като анализираха творбите на древните историци Ариан, Птоломей, Плутарх, Квинт Курций Руф и други, Герасимидис и екипа му категорично са отхвърлили другите версии за смъртта на Александър, включително малария, пневмония, коремен тиф и Западнонилска треска.

На 10 или 11 юни Александър умира в двореца на Навуходоносор II, във Вавилон, който смятал да направи своя столица. Според думите на Плутарх приблизително 14 дни преди смъртта си Александър празнувал с адмирал Нереус и прекарал нощта и следващия ден, пиейки с Медий от Лариса. Александър развива треска, която се влошава, дотолкова че вече не може да говори. Обикновените войници си вземат сбогом с него. Диодор пък разказва, че Александър развива треската, след като изпил голяма купа с несмесено вино в чест на Херакъл, 11 дни боледувал и след това умрял. Теорията, че Александър е бил отровен е малко вероятна, тъй като всички източници твърдят, че той е боледувал около 14 дни, а толкова бавна отрова най-вероятно не е съществувала в Античността.

Трупът и мястото на погребението на Александър Велики стават причина за много войни и пререкания между наследниците му – диадохите. Най-вероятно великият пълководец е бил погребан в Александрия, Египет. Според легендите Александър до последния си дъх е обсъждал с генералите си детайло относно предстоящите му военни кампании.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.