0

 

Наличие на пестициди са открити в биорапица, резене и кориандър.
Те са установени с проби, взети от Българската агенция по безопасност на храните.

 

Наличие на пестициди са открити в биорапица, резене и кориандър.
Те са установени с проби, взети от Българската агенция по безопасност на храните.

Това стана ясно от думите на зам. ресорния министър по земеделие Чавдар Маринов. Той обяви скандалните резултати по време на форум на Българската асоциация на биопроизводителите в България, провел се по време на традиционния Фестивал на храните в Интер Експо център в София.
Проверки
Пробите са взети в резултат на извънредните проверки върху биопроизводителите, които са разпоредени от Министерството на земеделието. Риск анализ показал, че при 70 процента от полетата с рапица, кориандър и резене продукцията е далеч от всякакво биопроизводство. Според зам.-министър Чавдар Маринов данните на агенцията по храните са показали отклонения от нормите за растителната защита дори за конвенционално отглежданите зърнени култури.
Възражения
Към този момент Министерство на земеделието е в очакване на процедурата по обжалване, която правят сертифициращите фирми на резултатите от БАБХ. Това пък каза шефът на новосъздадената дирекция „Биоземеделие” Слави Кралев. Стана ясно, че някои от сертифициращите фирми, които са и контролният орган на биоземеделците, са взели също проби от продукцията на клиентите си. Те показвали резултати, различни от тези на БАБХ в полза на биопроизводителите.


Категорични
Според зам.-министър Чавдар Маринов обаче 11 от тези резултати на БАБХ са безспорни и категорични за наличие на непозволени вещества. В момента, в който държавата докаже правотата си, ние ще предявим претенции към сертифициращите фирми, които не са осъществили нужния контрол, допълни той.
Сигнали
Проверките са осъществени след сигнали на реално действащи биофермери. Това стана след огромен скандал преди две години, когато документално разследване на Веселина Ралчева, член на УС на БАБ показа, че фалшиви биофермери буквално са изпомпали половината от мярката по ПРСР за биопроизводители. Тогава тя доказа, че повечето от тези, които са усвоили законно средствата, нямат нито сайтове за продажба, нито пък продукция, въпреки че имат сертификати за био.
Регистър
Към днешна дата става дума за 50 млн. евро, които вероятно са погълнати от фирми и фалшиви биопроизводители. Като повечето от тях са в сферата на биозърнопроизводството на книга. След като бе създаден регистър по настояване на биоземеделците към МЗХГ, се оказа, че повечето от първите двадесет фирми по усвояване на биосредства не са посочили нито грам произведена биопродукция. Не са посмели, защото явно нямат никаква продажба на био, а като конвенционална, а е напълно възможно и нищо да не са произвели. Това коментира Албена Симеонова, председател на БАБ.
Документи
Ще връщат парите, които са взели, ако не докажат наличие на продукция в края на петгодишния период. За това предупреди Христо Вълов, експерт от ДФЗ по време на форума. Той заяви, че това е реална възможност, ако биопроизводителите не покажат документи, че имат производство. Според Албена Симеонова 50 млн. евро, които БАБ подозира, че просто са източени, са 30% от общия бюджет от мярката за биопроизводителите.

Германска верига ще преговаря с наши биоградинари

Германската верига „Метро” е поискала среща с наши биоградинари и овощари по време на световното изложение за храни в Берлин „Зелената седмица”. Това съобщи Георги Гърневски, който отговаря в българския клон на веригата за българските плодове и зеленчуци по време на форума на БАБ. Той каза, че това е голям пробив по отношение на биопроизводството в България, но също и за българските фермери. Според търговеца ще успеем да влезем на пазара на голямата верига, което означава, че ще успеят да осигурят пазар на биологични храни на Балканите.
Гърневски каза, че тази есен за първи път в българския клон на „Метро” са се продавали български биолук, тиквички и пъпеши. Търсенето им е било много по-голямо от това на конвенционалния зарзават.