Откриха печат на княз Борис-Михаил при проучвания на комплекс в Плиска
3

Откриха печат на княз Борис-Михаил при проучвания на комплекс в Плиска

Част от печат на княз Борис-Михаил е бил открит при археологически проучвания на архитектурен комплекс от X-XI век, съобщи за „Монитор“ ръководителят на екипа доц. Константин Константинов, ръководител на катедра „История и археология“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.  При проучване на дворче пред църковна постройка с помощта на метал детектор археолозите попаднали на четвъртинка от печат. „Не е изцяло запазен, бил е обгорял, почистили сме го и се вижда на едната страна част от образа на княз Борис-Михаил и надпис Михаил, от другата на Исус Христос.“ – коментира доц. Константинов.

Разкопките в комплекса вървят от 1983 година, навремето са започнати от археолозите Стоян Витлянов и Павлина Петрова, от 2002 г. заедно със Стоян Витлянов на терен работи и доц. Константинов. Според него комплексът е изключително важен, защото се състои от болярски имения във външния град, като всяко едно от тях е имало определени функции в столичния период на Плиска. Ако трябва да приложим съвременните разбирания и понятия част от постройките биха могли да се оприличат на индустриална зона на столицата. В обект с поредна номерация 31 например е имало керамично производство и оттук е бил захранван столичният център с керамика.

Екипът на доц. Константитов работи в обект 41, който пък е бил свързан с производството на метални изделия. За това свидетелстват находките от запазена шлака и крици за топене на метал. Този комплекс обаче е бил напуснат организирано, опразнен е бил, не е загинал при пожар, а всичко от него е било изнесено.

В следстоличния период обектите от комплекса са били самостоятелни болярски владения, центрове на околната територия и са обслужвани от населението от околностите на комплекса. „Печати като намерения са скрепявали кореспонденцията между болярина, който е обитавал комплекса, и двора. Присъствието на един такъв печат в обект 41 показва, че неговият обитател е бил от приближените на княз Борис, щом си кореспондира лично с него.“ – обяснява доц. Константинов. В момента, в който дворът приема християнството Борис за да се отблагодари на най-близките си боляри ги възнаграждава с владения, хипотетично е възможно боляринът от „обект 41“ да е от този кръг.

Находката вече е консултирана с нумизмата на Националния исторически музей и засега по снимки на 100 процента може да се твърди, че е български владетелски печат. Предстои по него да се произнесе и един от най-известните български сфрагисти проф. Йордан Йорданов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.