0

К артини, откраднати преди 40 години от бившата ГДР от музея в замъка Фриденщайн в град Гота, бяха открити в Германия, съобщава сп."Шпигел".

Картини, откраднати преди 40 години от бившата ГДР от музея в замъка Фриденщайн в град Гота, бяха открити в Германия, съобщава сп."Шпигел".

По информация на изданието става дума за платната "Света Екатерина" на художника Ханс Холбайн, "Селска улица с каруци и крави" на Ян Брьогел, "Портрет на млад човек" на Франс Халс, "Старец" на Ян Ливенс и "Автопортрет със слънчоглед" на Антонис ван Дайк.

През месец юли 2018 година лица, пожелали да останат анонимен, са съобщили чрез своя адвокат на фонда на замъка Фриденщайн, че владеят откраднатите картини. При все това те не могли да дадат убедителни данни за тяхното придобиване. Властите на град Гота са водили с адвоката тайни преговори, при които се съгласили да заплатят за платната 5,25 милиона евро. Дали притежателите на творбите са получили сумата, не стана известно. Но картините са били предадени на държавата през месец септември 2019 година. Платната се намират в лабораториите на обединението "Държавни музеи на Берлин" за установяване на автентичността им.

Пет картини бяха откраднати от музея на замъка Фриденщайн в нощта на 13 срещу 14 декември 1979 година. Тогава кражбата, оценена на 5 милиона източногермански марки, беше определена като най-голямата на предмети на изкуството в ГДР.