Откриха останките от Късноантична баня в центъра на Варна

Откриха останките от Късноантична баня в центъра на Варна

Късноантична баня от 5-6 век след Христа бе разкрита при археологически разкопки в центъра на Варна. Археологът Александър Минчев разказа, че там е имало студени помещения с басейн. Открити са и горещите помещения с отоплителна инсталация.

Освен подово отопление, такова е имало и в стените, където през тръби е циркулирал горещ въздух. Археолозите, цитирани от БТА, заявяват още, че са разкрити и съблекалните на банята. Предполага се, че помещенията са ползвани от мъже и жени в различни дни от седмицата.

Близо до някогашните терми са разкрити още две сгради, едната от които със сигурност е строена по същото време. За нея Минчев обясни, че вероятно е била търговски център, нещо като съвременните молове. Тя е била поне на два етажа и градежът показва, че е бил изключително ефектен. За другата сграда може да се предполага, че е била частна постройка на заможно семейство, вероятно строена по същото време като банята, допълни Минчев.

По целия терен са разкрити следи от канализация, като се предполага, че част от нея е служела за отвеждане на подпочвените води. Всички сгради са изоставени по едно и също време – след средата на 6 век и не е изключено причината да е била сериозно земетресение, предполага археологът. Според Минчев, това обяснява защо няма никакви ценности, парични средства или сериозни остатъци от керамични изделия.

По времето на късноантичната баня в днешна Варна са живеели предимно гърци и преселници от Сирия и Мала Азия, разказа още археологът. Тогава в града са се заселвали и ветерани от римската армия, отслужили по 25 години и добили правото да си купят земя и да получават държавна издръжка.

Целият новооткрит комплекс е на частен терен. Собственикът му няма да покрие със строеж археологическите находки. Дори ще бъде направено всичко възможно за тяхната частична реставрация и консервация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.