Откриха нов тренировъчен полигон за реакция при наводнения в София

Откриха нов тренировъчен полигон за реакция при наводнения в София

Представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите и Столична община откриха днес нов модерен тренировъчен полигон за реакция при наводнения. Площадката е изградена на ул. „Пиротска“ 171А до сградата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) в София.

Учебно-тренировъчният комплекс е част от проекта „Установяване на шест центъра за повишаване готовността на населението за адекватна реакция при наводнения и последващи кризи“, финансиран по оперативна програма „Околна среда“. Основните задачи по този проект са да се изградят регионални обучителни центрове в Бургас, Враца,Габрово, Пазарджик, Шумен и София, с което да се повиши степента на информираност и практическите възможности на населението при бедствия и кризи. Да се подготвят достатъчен брой компетентни обучители, както и да се създадат програми за обучение на населението за действия при наводнения и последващи кризи с приоритет към най-уязвимите социални групи – ученици, хора на възраст над 60 г., както и да се подготви населението в трудоспособна възраст, доброволци и други целеви групи. Това ще се осъществи чрез теоретични и практически занятия с над 78 хил. ученици, с над 7100 възрастни хора и над 4200 представители на други целеви групи. Това съобщи началникът на сектор „Публична осведоменост“ към ГДПБЗН Стефан Стефанов по време на церемонията за откриването на новия тренировъчен полигон.

На нея присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, министърът на околната среда и водите Емил Димитров, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. ком. Николай Николов, както и ръководители на Академията на МВР и БЧК.

„Това е един от шестте центъра за подготовка на населението. Такива вече има в Пазарджик и Бургас, предстои да бъдат изградени в Шумен, Габрово и Враца. Те са в резултат на осъзната необходимост и целенасочените действия на ГДПБЗН. Това се случи след направените анализи на големите наводнения в с. Бисер, гр. Мизия и варненския кв. Аспарухово. Климатичните промени все по-често ще изправят страната ни и единната спасителна система пред предизвикателства, доскоро непознати за нашия географски район. Знаем, че всеки вложен лев в превенция спестява в бъдеще на нашата държава огромни разходи. Заложената цел е подобряване на уменията на служителите на МВР, както и постигане на по-голяма осведоменост на обществото.“, заяви в речта си началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов.

"Радвам се да видя този обект завършен. Той ще се използва години наред. Това ще помогне на хората да имат едни навици и ако някога им се случи да попаднат в критична ситуация, да могат по-лесно да я преодолеят и да се справят с нея. Да ви е честито! Надявам се да го ползвате дълги години. Пожарната е и продължава да бъде един постоянно действащ орган в България за каквото и да било. Има пожар - те са там, има наводнение - те са там, язовири приливат - те са там. Каквото и да се случи, първо звъним в МВР, те звънят в пожарната, ние идваме след това. Като минат линейките, им се сърдим, но ако някой бере душа в тая линейка, държи бързо да стигне, така че трябва да правим път и на пожарните като преминават, те отиват да спасят някого ", коментира в речта си екоминистърът Емил Димитров.

На площадката, изградена с европейско финансиране, са разположени 19 различни поста и съоръжения, включително изкуствени водоеми. След церемонията по откриването ѝ се проведе и демонстрация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.