0

А строноми от Калифорнийския университет в Санта Барбара откриха неизвестни досега космически обекти, които е възможно да възникнат при нарушаване на обичайния процес, свързан със смъртта на звезда, съобщи Сайънс алърт.

Астрономи от Калифорнийския университет в Санта Барбара откриха неизвестни досега космически обекти, които е възможно да възникнат при нарушаване на обичайния процес, свързан със смъртта на звезда, съобщи Сайънс алърт.

Става въпрос за съвсем малка гореща звезда, която бързо променя яркостта си, тъй като външните й слоеве се опитват да възстановят равновесието.

Новите обекти са наречени горещи субджуджета пулсатори. Те напомнят друг рядък вид звезди - високоамплитудните сини пулсатори, за чието съществуване бе оповестено през 2017 г. Яркостта им се променя с десетки проценти за по-малко от час - 20-40 минути. Невъзможно е пулсатори да възникнат в резултат на еволюцията на самотна звезда. Учените смятат, че причина за формирането им може да е преминаване на светило близо до свръхмасивна черна дупка или сливането му с друга звезда.

Четирите нови звезди пулсират с период от 200 до 475 секунди, като променят яркостта си с 5 процента. Те са от подтип субджуджета В. Масата им е 2 пъти по-малка от слънчевата, а размерите им - 10 пъти по-малки от тези на Слънцето. Това ги превръща в звезди с голяма плътност. Предполага се, че възникват, когато звезда от главната последователност, например Слънцето, се превръща в червен гигант, но преждевременно губи външните си слоеве поради неизвестни причини.

Специалистите не знаят какво кара субджуджетата В да пулсират. Причината може да е натрупване на желязо, водещо до циклична поява на непрозрачност в даден слой на звездната атмосфера.

В същото време международен екип от астрономи откри нова звездна система, включваща планета, която може да е обитаема, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП.

Три нови планети бяха открити в орбита около червеното джудже GJ 357.

"Те формират звездна система, която се намира на относително малко разстояние - 31 светлинни години, от Земята", заяви Рафаел Луке от Института по астрофизика на Канарските острови.

Откритието е направено благодарение на данни, събрани от търсещия екзопланети спътник ТЕСС на НАСА.

Най-отдалечената от звездата планета, кръстена GJ 357d, интригува най-много учените, които смятат, че може да е обитаема. Другите две са прекалено горещи.

Сред критериите, използвани, за да се прецени дали дадена планета е обитаема, са скалиста почва, размери, сходни със земните, и разстояние до звездата, което не е нито прекалено голямо, нито прекалено малко, за да може температурата да е подходяща за наличие на вода в течно състояние - ключов фактор за развитие на живот.

Като се има предвид, че разстоянието до звездата е сходно с това между Марс и Слънцето, учените смятат, че температурата на планетата GJ 357d е около минус 53 градуса Целзий.

"На пръв поглед изглежда, че там е студено - отбеляза Луке. - Но ако атмосферата е плътна, за разлика от марсианската, парниковият ефект ще затопли повърхността и ще има вода в течно състояние."

Учените предполагат, че размерите на GJ 357d се равняват на тези на Земята или са 2 пъти по-големи от тях.

Това не е единствената потенциално обитаема планета, открита близо до Земята. През 2016 г. бе открита Проксима Б, която се намира на 4 светлинни години от Слънчевата система.