Откриха незаконни сгради във вилата на Ел Чапо (ОБЗОР)
2

ВАП сезира кмета на София да инспектира имота

Откриха незаконни сгради във вилата на Ел Чапо (ОБЗОР)

Фандъкова на среща с Гешев: Започна проверката на вила "Аглика" на Божков

Незаконни сгради бяха открити при проверка на вилата на кървавия олигарх Васил Божков – Ел Чапо. Инспекция на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на вила "Аглика", разположена в природен парк Витоша, е установила незаконни преустройства и нови постройки в имота, които нямат книжа. Вилата е собственост на бизнесмена Васил Божков, който е обвинен за 18 престъпления и се укрива в Дубай.

Проверката беше възложена от Върховната административна прокуратура, която я поръча след наложен запор върху този и други имоти в рамките на разследването срещу Божков като организатор на престъпна група. Тъй като незаконните постройки в имота са от пета и шеста категория,

за чийто контрол отговаря общината

прокуратурата съобщи, че е сезирала кмета на София Йорданка Фандъкова за казуса.

По време на проверката на строителния контрол на съществуващата сграда, както и за новоизградените части не са представени строителни книжа. Такива книжа няма и в архивите на район "Витоша" – СО, и на направление "Архитектура и градоустройство".

Резиденцията, която някога е била на Тодор Живков, а сега е собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се укрива в ОАЕ, е с разгъната застроена площ от 2850 кв. метра.

Столичната община следва да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства, да проведе огледи на място, като се изискат и всички относими към гореизложеното данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове, нарежда административната прокуратура. Държавното обвинение дава на общината "Най-кратък срок" да проследи целия инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова,

с изискванията на нормативните актове

Резиденция "Аглика" е строена през 60-те години на миналия век. Тя е триетажна и разполага с няколко входа и изхода, както и бомбоубежище. Вътре в резиденцията има един голям апартамент, който се е ползвал от самия Живков, както и осем по-малки апартаменти, приемна, киносалон, две кухни, трапезария, фитнес, сауна, леден басейн, собствен водоизточник, генератор, тенис корт и гараж.

Главният архитект на София Здравко Здравков е назначил комисия, която вече проверява строежа на вила "Аглика", собственост на забегналия в Дубай хазартен бос Васил Божков. Това пък съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова няколко часа след като от ВАП настоя за незабавна проверка на място и по документи на строежа на вилата, намираща се в природен парк Витоша. Кметът обясни, че

предписанията от прокуратурата ги имат

още от края на миналата седмица. 

Фандъкова разкри, че се е срещнала и с главния прокурор Иван Гешев. Освен тази проверка двамата са коментирали и други обекти в зоната. "Днес имах среща с главния прокурор по повод на нови указания за проверка на останали обекти в тази зона на природен парк Витоша за законосъобразност на строителството там на обекти, които са предимно частни, но не само. Ще направя тези проверки във възможно най-кратки срокове", каза градоначалникът. 

Цветомир Найденов изобличи

троловете на кървавия бос

Бизнесменът Цветомир Найденов изобличи троловете на олигарха беглец Васил Божков, които явно не схващат указанията на хазартния бос как да гласуват за собствената му угода.

По традиция избягалият хазартен бос още от сутринта се опитва да манипулира привържениците си в социалните мрежи. Поводът за коментара на Найденов във Фейсбук е обръщение на Божков към последователите си в социалните мрежи. В него Ел Чапо нагло се жалва, че законите не се спазват от институциите, но отново по заучен стил се вади от числото на гражданите, които трябва да ги спазват.

„Черепа пуснал някаква анкета и объркал голям % от феновете си. Пита ги дали искат “хунтата” да ги ограби и 62% до момента отговарят с “ ДА”... това е краят.

#бъдетеизлъгани #бъдетедебили #бъдетечерибаба“, написа Найденов в коментар на анкетата на Божков. Оказва се, че троловете и т.нар. привърженици не са разбрали какво ги питат и с радост приемат идеята да плащат дълговете на ощетилия хазната със 700 млн. лева хазартен бос. Наложи се Ел Чапо да пусне втори пост, в който да разясни на троловете си как да гласуват.

Всъщност анкетата на Божков цели да опровергае данните на социологическо проучване на „Сова Харис“. От него става ясно, че цели 78,6% от българите смятат, че е редно забегналия зад граница олигарх Божков Божков да се издължи на хазната, като си плати 700-те млн. лв., с които завлече държавата и затова се сдоби с обвинение от прокуратурата наред с още 17 такива за всевъзможни други престъпления.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.