0

Н ай-близката до Земята черна дупка откриха астрономи от Европейската южна обсерватория. Необичайното небесно тяло се намира на 1000 светлинни години от нас и е най-близката черна дупка до нашата планета, засичана досега. Разстоянието от 1000 светлинни години означава, че светлината изминава пътя от там дотук за 1000 години. „Това може да звучи далеч, но спрямо мащабите на галактиката си е направо в съседство с нас“, подчертават от „Би Би Си“.

Най-близката до Земята черна дупка откриха астрономи от Европейската южна обсерватория. Необичайното небесно тяло се намира на 1000 светлинни години от нас и е най-близката черна дупка до нашата планета, засичана досега. Разстоянието от 1000 светлинни години означава, че светлината изминава пътя от там дотук за 1000 години. „Това може да звучи далеч, но спрямо мащабите на галактиката си е направо в съседство с нас“, подчертават от „Би Би Си“.

Мъртва звезда

Черната дупка, която всъщност представлява мъртва звезда, е била засечена, защото около нея се въртят още две звезди, видими с просто око от Земята. Трите небесни тела образуват система, носеща името HR 6819. Тя може да бъде наблюдавана в южното съзвездие Телескоп. За наблюдението на системата не е необходим дори бинокъл – достатъчно е само чисто небе.

Новооткритата черна дупка е от типа „тъмни“ черни дупки, защото не отделя никаква светлина. Това е защото в момента около нея няма достатъчно материя, която да се ускорява от нейното гравитационно привличане и да грее силно като ярките дискове, които се наблюдават около други подобни обекти. Дупката е открита по поведението на двете звезди в системата – учените забелязали, че и двете обикалят около невидим обект, който очевидно е много масивен, така че успява да ги улови в орбитата си.

Маса

Предполага се, че тъмното небесно тяло е с маса поне четири по-голяма от тази на нашето Слънце. Черната дупка представлява мъртва звезда, която се е свила под натиска на собствената си гравитация. Привличането й е толкова силно, че нищо – дори и светлината, не може да я напусне. Затова и около нея се наблюдават уникални физични явления, невиждани другаде във Вселената.

Засега в нашата галактика са засечени само дузина черни дупки, една от които се намира в самия й център и има огромна маса. Предполага се обаче, че в Млечния път се крият поне 100 милиона такива мъртви звезди. Някои от тях не издават по нищо присъствието си, така че може да се носят съвсем близо до нашата Слънчева система, без да ги забелязваме.