0

У чени са открили точното място, на което великият нидерландски художник Винсент ван Гог е нарисувал последния си шедьовър, предаде ДПА.

Учени са открили точното място, на което великият нидерландски художник Винсент ван Гог е нарисувал последния си шедьовър, предаде ДПА.

Агенцията цитира съобщение на музея на Ван Гог в Амстердам. Творецът се е намирал на хълм, покрит с дървета и коренища в северния френски град Овер-сюр-Оаз, когато е сътворил последната си картина, озаглавена "Дървесни корени".
Мястото беше обозначено като специална туристическа забележителност. То бе открито от Ваутер ван дер Веер, директор на института "Ван Гог". Той случайно попаднал на пощенска картичка с фотография, която изумително приличала на изобразените от художника дървета и корените им.


Учените от амстердамския музей сравнили двата мотива и стигнали до извода, че е много вероятно именно това да е точното място, от което гениалният художник е сътворил последния си шедьовър.
Експерти припомнят, че Ван Гог много често е рисувал околностите, до които е живял. Новооткритата локация се намира в непосредствена близост до къщата за гости "Оберж Раву", където творецът изкарва последните два месеца от живота си. Основавайки се на падането на светлината, специалистите преценяват, че художникът е рисувал в късния следобед. Същият ден той се самоубива.