0

У становиха мястото на потъването на моторния кораб "Армения", потопен от немската авиация през 1941 г. То е на 15 мили от кримския бряг. Това съобщи в понеделник руското географско общество (РГО).

Установиха мястото на потъването на моторния кораб "Армения", потопен от немската авиация през 1941 г. То е на 15 мили от кримския бряг. Това съобщи в понеделник руското географско общество (РГО).

Потъването на кораба се смята за една от най-мащабните морски катастрофи в историята: на борда, по различни изчисления, е имало между 6 до 10 000 бежанци и ранени.

"На дъното на Черно море е открит моторния кораб "Армения", потопен от немската авиация на 7 ноември 1941 г. За детайлно обследване на обекта, който е на 15 морски мили от брега на дълбочина 1500 метра, е използван телеуправляем необитаем подводен апарат, родно производство, серия РТ, което позволи да се получат първите видеокадри", се казва в съобщението.

От РГО подчертават, че потъналият кораб стои на равен кил (голяма греда, около която се изгражда корпусът на един кораб. Килът минава в средата на кораба от носа до кърмата и служи за основа в строежа на кораба) на курс от 220 единични фрагменти. Корпусът на кораба е покрит със слоеве утайка, но няма очевидни пробойни, което изключва вероятността да е потопен от торпедо, каквато е официалната версия.

"При това надстойката и палубата имат явни и ужасяващи следи от разрушение: парапетите и другите вертикални елементи са обърнати навън. Преди всичко това е резултат от взрив от попадение на авиобомба. Основните повреди са станали в средната и в носовата част на надстройката по-близо до левия борд. Това може да свидетелства за авиационна бомба, попаднала на курса на движение на кораба - т.е. фашистки самолети са атакували кърмата", разказа участникът в експедицията, изпълнителния директор на ЦПИ РГО Сергей Фокин.

Потъналият кораб е издирван особено активно през последните 20 години. За това време са изследвани над 300 кв. км от морското дъно. Издирванията са правени от военното министерство на Русия. В изследването и идентификацията на кораба са участвали специалисти от Центъра за подводни изследвания РГО.

Моторният кораб "Армения" по проекта "Аджария" е построен през 1928 г. в Ленинград. Корабът за 950 пътника е преустроен за санитарен транспорт в Одеса през 1941 г. Вместо каюти са организирани операционни и превъзрочни, предвиждало се за 400 ранени.

На 6 ноември 1941 г. в Севастопол на борд са качени няколко хиляди души: жители на града, пациенти, лекари и персонал от няколко болници, части от партийното ръководство на Крим, сътрудници на пионерския лагер "Артек" и техните семейства. В паниката на евакуацията никой не е водел точен отчет.

Според публикувани данни, корабът "Армения" е излязъл от пристанището на Севастопол, отишъл е в Балаклав и в Ялта. Сутринта чакаха пътници и товари. На 7 ноември моторният кораб излезе от страна на Туапсе, съпроводен от два стражеви катера, недочаквайки да се разсъмне. След няколко часа е атакуван от вражеската авиация и е потънал за 4 минути. От всички пътници (до 10 000 души), оживяват единици.