0

Х ипертониците, които не реагират на лечение, могат да понижат кръвното си налягане чрез промени в храненето, намаляване на теглото и подобряване на дишането си чрез упражнения в кардиологични центрове, сочат резултати от изследване, публикувани в списанието на Американската кардиологична асоциация.

Хипертониците, които не реагират на лечение, могат да понижат кръвното си налягане чрез промени в храненето, намаляване на теглото и подобряване на дишането си чрез упражнения в кардиологични центрове, сочат резултати от изследване, публикувани в списанието на Американската кардиологична асоциация.

Неконтролираното кръвно налягане (130/80 mm Hg или по-високо) въпреки прилагането на три или повече лекарства от различен клас, включително и диуретик, е състояние, известно като резистентна хипертония. Смята се, че то засяга около 5 на сто от населението на света и може да засегне от 20 на сто до 30 на сто от възрастните хора с високо кръвно налягане.
Резистентната хипертония се свързва с увреждане на органите и 50 на сто завишен риск от инфаркт, инсулт и смърт.


През юни Американската кардиологична асоциация препоръча физическата активност като оптимално първоначално лечение при възрастни с леко до умерено повишаване на кръвното налягане и холестерола, които са изложени на нисък риск от сърдечни болести.
В новото изследване за първи път се прави оценка на промяната в начина на живот при пациенти с резистентна хипертония. Резултатите показват, че редовните аеробни упражнения, възприемането на режим на хранене за намаляване на кръвното налягане, намаляване на консумацията на сол, намаляването на теглото могат значително да понижат кръвното налягане и да подобрят сърдечно-съдовото здраве при пациенти с резистентна хипертония. Хранителният режим за хипертоници е богат на плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти и ограничена консумация на сол.
"Най-важното е, че никога не е късно да намалим кръвното налягане чрез избор на здравословен начин на живот", каза д-р Джеймс Блументал, ръководител на изследването, цитиран от електронното издание "Медикъл експрес".