Откриха изложба на виното в Сухиндол
3

Откриха изложба на виното в Сухиндол

Поетът Хр. Смирненски искал да се жени за мома сухиндолка.

Изложба, посветена на виното, откриха в Сухиндол, дни преди празника Трифон Зарезан.

Тя се състои от 24 платна, които проследяват развитието на винарския регион още от древността. В тях са включени уникални снимки от местната винарска продукция. В изложбата са включени и вестникарски статии за винарската продукция, природните бедствия през годините, интересни факти за обработката на лозята и за посещенията на Цар Борис III.

„Още през април сухиндолци са заключвали своите къщи и са отивали на полето. По-бедните са имали специални колиби, а по-заможните са си изграждали вилички. Там са живеели до септември. Не напразно казват, че климата в Сухиндол и химическия състав на почвата е подобен на този в Бордо, Франция. Това е доказано, затова тук се получават добри вина“, сподели кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев. Първото платно на изложбата представя уникална плочка, която е намерена в местността „Сопот“ в землището на Сухиндол. Подобни артефакти са намирани и в района на Павликени. На нея е изобразен богът на виното Дионисий, митичният Херкулес и пантерата, която пие от божествения еликсир. В изложбата е показан и един от най-ранните документи след Освобождението. Той представлява формуляр за продажба на вино от далечната 1889 г. На друго платно е представен Държавен вестник от началото XX -век, който показва предприемчивостта на сухиндолци от онова време. Именно в броя е поместено решението на Севлиевския съд, с което е регистрирана първата лозаро-винарка кооперация в България- „Гъмза“. В добавка изложбата показва и поименна акция, която е струвала 100 лв. Тя е отпечатана по времето на банкера Атанас Буров, който за кратко е министър в правителството на Александър Стамболийски. Във вестникарска друга статия от 1936 г. е представен празника Трифон Зарезан. От написаното е видно, че жените не са присъствали при зарязването на лозите. А свещеника Ганчо Марков е представен като иноватор в лозарството. Той пръв започва да пръска лозята и въвежда редица други подобрения в селското стопанство. В изложбата е представена и друга местна инициатива. Още през 30-те години сухиндолци се опитват да снимат филм. В тази връзка се събират и много етнографски песни от района. В една от тези песни се разказва за задлъжнял лозар, който не може да си изплати пръчките и си продава невестата. На друго платно е показан бележник за регистриране на лозе с необходимата методика за неговото създаване от 1903-та година. Въпросният бележник е отпечатан от Министерството на земеделието. Особено интересна е една от снимките в изложбата, която показва натоварени каруци със сухиндолско вино. Те са предназначени за търговската мрежа и изминават 15 километра до гарата в Павликени, откъдето поемат по различни краища на страната. В други документи са показани сметките за грозде, какви са били цените. Посочено е упътване за създаване на син камък, както и методиката за пръскане и обработване на лозите. Още по-интересни са документите за акциза при варене на ракия от онова време. На гърба на разрешителното е публикуван целия закон. Уникалните документи в изложбата продължават с присъствието на Христо Смирненски в Сухиндол. В експозицията е представено негов фейлетон, в който описва, че „освен хубаво вино, в Сухиндол има и хубави жени“. И това не е случайно, тъй като неговото стихотворение „Черешка“ е посветено на местна мома, за която големия ни поет искал да се жени.

Изложбата продължава с изрезки от вестници за „Величествения събор“ в Търново, където сухиндолци се представят със своите традиции и печелят голямата награда- лавров венец. Групата била водена от дядо Гошо Гайдаря.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.