0

А нтропоморфна фигура от Средния халколит бе открита от варненските археолози при разкопки в местността „Корията“ край Суворово.

Антропоморфна фигура от Средния халколит бе открита от варненските археолози при разкопки в местността „Корията“ край Суворово.

„Много ценен екземпляр, с доста големи размери. Запазената част от бюста на жена е около 15 сантиметра и може да се предположи, че общата височина на фигурката е била около 30 сантиметра“, обясни ръководителят на проучванията, д-р Владимир Славчев от РИМ - Варна.

На мястото на корема е имало допълнително долепване, т.е. изобразена е бременна жена, което за съжаление не е запазено, но подсказва по-големия му размер. Находката е датирана от 4 700 до 4 600 г .пр. Хр. Фигурата е богато украсена. Откритието е важно, защото много рядко по Черноморието се намират антропоморфни фигури от този период, каза още учения.

Тазгодишните проучвания в местността „Корията“ бяха насочени към продължаващото разчистване на откритата там керамична  работилница. По време на разкопките изследователите се натъкнали и на глинено корито с дълбочина около 25 см, в което е ставало омесването на работния материал. Открити са още грънчарски сечива и глинени заготовки.

„Хубавото при нас е, че няма метал и старините не са обект на иманярски набези“, коментира още д-р Славчев.