Откриха фрески от църкви в къщата на Хаджи Драган Калофереца в Стария Пловдив
4

Откриха фрески от църкви в къщата на Хаджи Драган Калофереца в Стария Пловдив

Фрагментите от стенописи са крехки и могат да се разпаднат, ако бъдат изнесени невнимателно, планират да ги експонират в изложба след реставрация

Оригинални фрагменти от стенописи от църкви и от сгради, паметници на културата, от Южна България бяха намерени в приземния етаж на 170-годишната къща на Хаджи Драган Калофереца в архитектурния резерват „Старинен Пловдив”.

Това се е случило при оглед преди 20 дни, извършен от експерти от район „Централен”. Те отишли до адреса на възрожденската къща, която от 2005г. до момента е частна собственост, след сигнал за нейното окаяно и рушащо се състояние, съобщи кметът на района Георги Стаменов.

По време на проверката с комисията имало и представител на новия собственик на изключително красивия някога имот. Той е казал на специалистите, че на приземния етаж имало някакви фрески върху стелажи в дървени шкафове. Главният архитект на района Петър Петров, регионалният инспектор в Главна дирекция „Инспекторат и опазване на културното наследство“ към Министерство на културата (МК) арх. Слави Славов, главният експерт в Дирекция „Експертни и методически дейности” в НИНКН арх. Жана Джугаланова и шефът на ателие за консервация и реставрация към ОИ „Старинен Пловдив“ Христина Цветкова, в какъвто състав е комисията, слезли до приземието и онемели.

По потънали в прах стелажи открили парчета от стенописи, рисувани върху сгради и църкви - недвижими културни ценности. Обяснението защо фрагментите се намират там се крие във факта, че навремето къщата на Хаджи Драган Калофереца е приютявала филиала на тогавашния Национален институт за паметници на културата (НИПК), разказа Стаменов.

След първите огледи експертите преценили, че върху стелажите има фрески от: църквата в с. Енина, метоха в Асеновград, къща „Аргириади“ , Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера и от сгради в Старинен Пловдив на ул. „4-ти януари“, ул. „Артин Гидиков“ , ул. „Петко Р. Славейков“,  ул. „Стамат Матанов“ , ул. „Васил Кънчев“, от Стара Загора, Долно градище и други, които все още не могат да бъдат идентифицирани.

Кметът на „Централен” е сезирал МК, но тъй като парчетата от стенописи са много крехки, били оставени по стелажите. „На място ще дойдат реставратори, които ще изнесат фрагментите внимателно и ще преценят къде да бъдат реставрирани. Може да осигурим и общинско помещение за целта”, обясни районният кмет. След реставрацията възстановените стенописи може да бъдат изложени в новата галерия „Капана”, е дал идея арх. Слави Славов. Мотото на бъдещата изложба би могло да бъде „Спасено от Пловдив”.

Къщата на богатия търговец абаджия Хаджи Драган Калофереца на ул. „Петко Р. Славейков” 32 в стария град е била продадена от МК през 2005г. Оттогава до момента възрожденската къща сменя няколко частни собственици, като нито един от тях не се наема да я възстанови в пълния й блясък. Основната сграда е на два етажа с висок сутерен и е строена към 1850г. През 1949г. е актувана като държавна собственост, а 20 години по-късно е прехвърлена към Института за паметниците на културата. След още около 15 години – през 1975г., е била напълно ремонтирана и реставрирана. Освен основната триетажна сграда в имота има овощна градина, красив мраморен кладенец, както и около 90-квадратова каменна помощна сграда. В нея се намирала маазата - складово помещение за вещи на богатия търговец, както и семейната му баня.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.