Откриха в България фалшиви пари на 2500 г.
3

Откриха в България фалшиви пари на 2500 г.

Фалшиви пари на 2500 г. бяха показани на изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020“, която отвори врати в Националния исторически музей (НИМ). В нея са показани най-ценните и интересни археологически находки, открити през изминалата 2020 година по време на разкопки на 22 обекта.

Експозицията бе открита от директора на музей доц. Д-р Бони Петрунова и заместник-министъра на културата Румен Димитров.

Археолозите от музей започнаха проучването на нов обект – укреплението в местността Свети архангел над село Дъбница, Гоцеделчевско. То е обитавано през период от близо 6000 години – от ранната каменно-медна епоха до късното средновековие, но е силно пострадало от иманярските набези.

Доц. Д-р Бони Петрунова представи находките от средновековния некропол, намиращ се във Вътрешния град на Калиакра. „Златният сектор“ отново даде изключителна информация за средновековната българска столица Калиакра.

Това е преди всичко гроб на 13-14-годишно момиче, погребано със златотъкана лента на челото, фина мрежа за коса от копринени и златни нишки и дрехи, изработени от скъпи платове. Това е

рядко срещаният погребален обред „Сватба-погребение“

при който сгодената девойка е починала преди бракосъчетанието и е погребана като булка. Не по-малко важна за науката е и амфората от Северна Африка, което говори за оживените търговски връзки на древния град със Средиземноморието.

Друг акцент в изложбата са амфоровидни съдове – погребални урни, в които са били полагани кремираните костни останки на починали, отктрити в некропол от късната бронзова епоха, до видинското село Балей. Некрополът е на селище от втората половина на второто хилядолетие преди Христа, което е обитавано в продължение на 400 години.

Уникално откритие представляват и най-малките известни досега у нас сребърни монети от 6 в. пр. Хр., намерени край Равадиново. А в село Терзийско, община Троян, археолозите се натъкнаха на първите фалшификати на сребърни тетрадрахми от времето на Александър Велики.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.