Откриха две нови екзопланети

Откриха две нови екзопланети


Международна група астрофизици, водена от специалисти от университетите в Берн и Женева, откри две екзопланети близо до звездата TOI-1266, червено джудже в съзвездие, разположено на 120 светлинни години от Земята. Откритието е направено, включително чрез наблюдения на космическото пространство в обсерваторията SAINT-EX в Мексико.

Както Бернският университет отбелязва на своя уебсайт, червените джуджета са най-студеният тип звезди, така че водата е потенциално възможна на близките планети. "Разстоянието между екзопланета и нейната звезда е ключов фактор за нейното откриване. Колкото по-близо са те една до друга, толкова по-големи са шансовете за астрономите да открият планетата от Земята", обясниха учените.

Екзопланетите TOI-1266b и TOI-1266c са по-близо до своята звезда от планетите на Слънчевата система по отношение на Слънцето и правят пълна обиколка около нея съответно за 11 и 19 земни дни. Тяхната звезда е много по-студена от Слънцето, така че температурата на повърхността по-далеч от нея TOI-1266c е сравнима с температурата на Венера, като се има предвид, че TOI-1266c е седем пъти по-близо до своята звезда, отколкото Венера до Слънцето.

И двете планети имат сходна плътност, според университета в Берн. Според учените те могат да бъдат съставени наполовина от скали и метали, половина от вода. Размерите на планетите обаче са много различни една от друга. Диаметърът на TOI-1266b е почти два пъти и половина по-голям от диаметъра на Земята и по този начин той принадлежи към класа на "мининептуните", а TOI-1266c принадлежи към класа "супер-Земя": той е повече от един и половина пъти по-голям от Земята. Експертите смятат, че наличието на различни класове екзопланети в една система отваря големи възможности за изучаване на тяхното взаимодействие.

Резултатите от техните изследвания в астрофизиката са публикувани във френското научно списание Astronomy and Astrophysics.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.