НАХОДКА: Откриха древна крепостна стена в морето край Несебър

НАХОДКА: Откриха древна крепостна стена в морето край Несебър

Археолози допускат, че руината е от V-IV век преди Христа

Древна крепостна стена, строена преди повече от 2500 години откриха археолозите край Несебър.

Руините са били открити по време на подводна експедиция от екип от Центъра за подводна археология. Находката е била скрита под дебел пласт от пясък и мидени черупки, съобщи д-р Найден Прахов, който е участвал в проучването на залива. Според него тя е била посторена доста преди създаването на древна Месамбрия. Историците предполагат, че намерените под водата крепостни стени са част от античен град, потънал в морето. Всеизвестно е, че малкия полуостров, върху който е разположен Несебър в миналото е бил доста по-голям. Морските вълни са отнемали в продължение на векове по малко от сушата, докато водата е погълнала изцяло античното селище заедно с крепостните му стени. 
"В морето има останки от античния потънал град. Близо 1/3 от древна Месамбрия днес е под водата. Открити са внушителни съоръжения от всички зони на акваторията на Несебър. Тук са едни от най-впечатляващите. От пет години правим проучвания, но чак сега попаднахме на стената, която издирвахме. Това е така наречената тракийска стена. Тя е открита през 70-те години на миналия век от Люба Огненова – първият подводен проучвател на Мсамбрия и датирана от нея от преди основаването на гръцката колония", разкри д-р Прахов от Центъра за подводна археология. 
"Това е структурата, която е на най-голяма дълбочина - между 5 и 6 метра и това я прави най-дълбоката антична структура по цялото западно крайбрежие на Черно моаре. Изградена  е от големи квадри с дървена конструкция под тях. Водната среда е запазила добре органичния материал. Няколко години се опитвахме да я намерим безуспешно. Тази година направихме разкопки на едно равно дъно и я открихме под много дебел пласт от мидени черупки и рапани. Документирахме я със съвременни методи и взехме проби от дървото, за да определим дали е строена преди гръцката епоха или е от времето на античния град, т.е. от първите векове на древна Месамбрия – 5-4 век преди Христа", каза още Найден Прахов.
Екипът от подводни археолози е работил с голям сонда на драгажен кораб. В близост до потъналата крепостна стена е открито и древното пристанище на града с два големи вълнолома, които са най-масивните потънали археологически обекти известни до момента. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.