0

З аровен в пясъците град на повече от 3400 години откриха археолози в Луксор, съобщи ТАСС, цитиран от БТА. Откритието беше обявено от ръководителят на разкопките Захи Хауас.

Заровен в пясъците град на повече от 3400 години откриха археолози в Луксор, съобщи ТАСС, цитиран от БТА. Откритието беше обявено от ръководителят на разкопките Захи Хауас.

Градът е построен по времето на фараона Аменхотеп Трети от 18-а династия (около 1388-1351 г. пр. н.е.). Той е процъфтявал десетилетия до властването на Тутанкамон (1332-1323 г. пр. н. е.).

"Градът, който се е наричал "Възнесението на Атон", е бил най-голямото административно и промишлено селище в египетската държава на западния бряг на Луксор - обясни Хауас. Още в онези времена той е имал улици, а домовете са били високи по три метра."

Разкопките са започнали през септември 2020 г., като задачата е била да бъде намерен погребалният храм на фараона Тутанкамон.

"В рамките на няколко седмици сгради от кирпич започнаха да се появяват изпод пясъка и бяхме изумени, когато разбрахме какъв огромен град се отваря пред очите ни - каза Хауас. - Той е добре запазен, стените на къщите са останали почти непокътнати, а много стаи бяха пълни с прибори, сякаш жителите току-що си бяха тръгнали, оставяйки всичко на мястото си."

Археологическите пластове остават непокътнати хиляди години.

Според експерти откриването на този изгубен град е съпоставимо с намирането на гробницата на Тутанкамон.

"Тази находка може да ни позволи да разгадаем една от най-великите мистерии на Древен Египет, а именно защо фараонът Аменхотеп Четвърти (Ехнатон) заедно с кралица Нефертити са решили внезапно да се преместят в Тел ел Амарна, много северно от Луксор", каза Бетси Брайън, професор по египтология от американския университет "Джонс Хопкинс".

Археолозите са установили, че на територията на града има три двореца на фараона Аменхотеп Трети, както и административен и индустриален център на империята. Цветна керамика, глинени тухли с печата на фараона, бижута, амулети-скарабеи и други артефакти - всичко това ще помогне на специалистите да изучат историята на този град.

В южната му част има пекарна, както и зона за готвене - с фурни и съдове, предназначени за голям брой хора. Административните и жилищните райони с добра организация на пространството са разположени отделно, казаха археолозите. В същото време територията е оградена със стена с един вход, от който пътеките се насочват към сгради.

Археолозите са открили работилници с инструменти и леярски форми. В едно от помещенията са намерени две необичайни погребения на крава или бик. Специалистите тепърва ще изследват и установят тяхното предназначение. Някои човешки погребения с странни позиции на тялото също остават загадка. Предстои огромна работа и на градското гробище, където учените се интересуват от издълбаните в скалата гробници.