0

В одолаз -любител, изследващ плитки води край северния Израел, е открил меч, за който се смята, че е принадлежал на рицар кръстоносец преди 900 години, съобщи Би Би Си.

Водолаз -любител, изследващ плитки води край северния Израел, е открил меч, за който се смята, че е принадлежал на рицар кръстоносец преди 900 години, съобщи Би Би Си.

Еднометровото острие е открито от Шломи Кацин в плитки води край Хайфа. Смята се, че мечът, който е силно инкрустиран с морски организми, се е появил след изместването на пясъците. Израелският антикварен орган (IAA) заяви, че след като бъде почистен и анализиран, той ще бъде изложен на публично.

Кръстоносните походи, които започнаха през 1095 г. и продължиха векове, позволиха на европейските християни да пътуват до Близкия изток, за да се опитат да завземат контрола над Йерусалим и други части на Светата земя от мюсюлманите.

Коби Шарвит, който ръководи звеното за морска археология на IAA, заяви, че крайбрежието на Кармел, където е намерено острието, осигурява подслон за кораби по време на бури през вековете на корабна дейност по крайбрежието.

„Тези условия привличат търговски кораби през вековете, оставяйки след себе си богати археологически находки“, каза той.

„Изследователите предполагат, че това може да е свързано с близката цитадела на кръстоносците в Атлит“, добави той.

„Тежък е заради залепените камъни, а също и защото е железен меч и е много голям... Това означава, че човекът, който е държал този меч и се е биел с него, е бил много силен. Опитвам се да го представя на полето с цялата броня върху него и меча и да се бия с него. Той наистина трябва да е бил в добра форма“, посочи още той.