0

И зследователи от Технологичния университет в Сидни са открили 46 конкретни вредни ефекта от използването на социалните мрежи. Сред тях са физически вреди, проблеми с психичното здраве, въздействие върху продуктивността в работата или в училище, както и проблеми със сигурността и неприкосновеността на личния живот, съобщава „Стъди Файндс“.

 

Изследователи от Технологичния университет в Сидни са открили 46 конкретни вредни ефекта от използването на социалните мрежи. Сред тях са физически вреди, проблеми с психичното здраве, въздействие върху продуктивността в работата или в училище, както и проблеми със сигурността и неприкосновеността на личния живот, съобщава „Стъди Файндс“.

 

Да наречем това риск за глобалното здраве би било подценяване. Повече от 3,6 млрд. души, което е около половината от световното население, използват социални мрежи като Facebook и Instagram. Изследователите казват, че най-добрият начин да се избегнат тези опасности е да бъдем по-наясно с тях и да проявяваме умереност, когато сме онлайн.

"Вредите от социалните медии са изследвани предимно от психопатологична гледна точка. Те се ползват с по-малко внимание от изследователите на информационните системи", казва д-р Ейла Ерфани, заместник-ръководител на Училището по информация, системи и моделиране към Технологичния университет.

"Информационните системи разглеждат въздействието на технологиите върху хората и организациите с цел по-добро задоволяване на техните потребности. Определянето и разбирането на начините за намаляване на неблагоприятните последици от използването на социалните медии е част от това предизвикателство", продължава Ерфани. "Световната здравна организация призна необходимостта от по-нататъшни изследвания на пристрастяването към информационните технологии и необходимостта от разработване на стратегии за предотвратяване и лечение на този проблем."

Шест степени на вреда от социалните медии

Авторите на изследването разделят десетките опасности, свързани със социалните медии, на шест специфични области.

Увреждане на социалното общуване: Това включва както психологически вреди, като депресия, тревожност или ревност, така и други щети за потребителите, като загуба на време, енергия и дори пари.

Раздразнително поведение: Тези вреди се появяват, когато потребителите разглеждат съдържание, което ги дразни, разстройва или изнервя. Обикновено това включва смущаващо, насилствено, сексуално или неприлично съдържание.

Загриженост за неприкосновеността на личния живот: Това са заплахи за неприкосновеността на личния живот, свързани със съхраняването, повторното използване или споделянето на лична информация с трети страни.

Заплахи за сигурността: Това са вреди от измама или заблуда, които могат да възникнат при фишинг (злонамерен опит за придобиване на чувствителна информация като потребителско име, парола и детайли на кредитна карта, като извършителят приема чужда самоличност при електронни комуникации - бел. ред.) или измами със социално инженерство.

Кибертормоз: Това включва всякаква злоупотреба или тормоз от страна на групи или лица, които изпращат обидни съобщения, лъжат за други хора, преследват лица или разпространяват слухове.

Ниска производителност: Това се отнася до отрицателното въздействие, което използването на социалните медии може да окаже върху работата или академичните резултати.

"Голяма част от изследванията за използването на социалните мрежи са съсредоточени върху ползите и потенциала им, но ние се интересувахме от цялостното идентифициране на отрицателните въздействия, които са свързани с използването на социалните медии", казва докторантката и автор на изследването Лейла Борун. "Прегледахме повече от 50 научни статии, публикувани между 2003 и 2018 г. Някои от най-често срещаните отрицателни въздействия включваха психологически вреди като ревност, самота, тревожност и понижена самооценка, както и неща като излагане на зловреден софтуер и рискове от фишинг."