Тридесет дървени саркофага на над 3000 години, съдържащи мумии, бяха представени в Египет, след като бяха открити седмица преди това в некропола Асасиф в Долината на царете в близост до южния град Луксор, съобщи Би Би Си.

От министерство по въпросите на паметниците на културата окачествиха находката като една от най-значимите през последните години. За последен път толкова добре запазени подобни реликви са открити в края на ХIХ в.
Саркофазите с надписи и рисунки са открити на две нива в некропола - 18 на долното и 12 на горното ниво. Дървените ковчези са предназначени за мъже и жени жреци, като и за деца от Двадесет и втората династия на Древен Египет. Те са били събрани и скрити от жрец, за да не бъдат плячкосани.

Независимо от това, че са толкова стари, по саркофазите могат отчетливо да се различат изображения на змии, птици, лотуси в различни цветове. Всички те са отлично запазени и изискват съвсем дребни намеси на реставраторите. Причината да са в това състояние е че в близост няма никакви населени моста.

Съвсем наскоро известният египтолог Захи Хауас съобщи за две други археологически открития – изследователите са намерили царска гробница и „промишлена зона“, в която е имало около 30 работилници. Откритията са направени от екип, който работи в Луксор от декември 2017 г. Едното е направено в тъй наречената Западна долина, а другото – в Източната долина. Въпросната „промишлена зона“ е една от най-древните, известни на науката.

По думите на Хауас в този район са открити пещ, използвана за производство на керамични изделия и резервоар за питейна вода, предназначен за работниците. В една от 30-те работилници очевидно се е обработвало злато. Открити са също така и складови помещения, както и големи количества керамика от времето на управление на фараоните от XVIII династия.

Освен това сред откритите предмети има пръстен, украсен със скарабей и стотици инкрустирани с перли предмети, които са се използвали за украса на царски гробници.

Също така е открита царска гробница, която е получила условното обозначение KV 65. Тя е била празна, ако не се смятат инструментите, използвани за изграждането й.

В последно време дейността на археолозите в Египет е доста активна, египетското правителство редовно огласява археологически открития с надеждата да привлече туристи. През май в провинция Сохаг бе открита гробница на повече от 2000 г. с добре запазени стенописи и непокътнати мумии на животни. „Това е една от най-удивителните находки в този район“, каза при представянето на находката генералният секретар на Висшия съвет за античните ценности Мустафа Уазири.

Подземната гробница с много вътрешни помещения е в Ахмим. Тя е принадлежала на големец. В нея е намерена човешка мумия и повече от 50 мумии на животни - мишки, соколи, котки. Открити са два саркофага, но вторият е празен. Вероятно е бил предназначен за съпругата на погребания.

През септември пък бе съобщено, че египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните и на по-голяма територия, отколкото мислеха специалистите досега.

Изследване на известна праисторическа мумия, за която се смяташе, че се е запазила естествено от престоя в горещия сух пясък в Южен Египет, показа, че балсамирането е започнало 1500 години по-рано, отколкото мислеха специалистите досега.

Учените разкриха и използваните за мумифицирането материали - растително масло, загрята смола от иглолистно дърво, екстракти от ароматни растения и растителна захар и дъвка. С тях са напоени платовете, в които е увито тялото. В тази "рецепта" има антибактериални съставки, използвани в подобни пропорции през пика на мумифицирането 2500 години по-късно.

Специалистите също така определиха пола и възрастта на хората, чиито кости бяха намерени в древния черен гранитен саркофаг, открит в Александрия през юли. Костите принадлежат на 20-годишна жена, на мъж към края на 30-те и на мъж в началото на 40-те. Единият от черепите има отвор, насочващ към "хирургическа интервенция", каза ръководителят на изследването Зейнаб Хашиш. В някои от костите е открито злато. Саркофагът от черен гранит е с височина 1,85 м, с дължина 2,65 м и широчина 1,65 м. Той е на 2000 г. и е най-големият, намиран в Александрия. Гробницата е от периода на Птолемеите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Карантината в София: Витошка претъпкана, полицаите - по градинките (ГАЛЕРИЯ)

Въпреки карантината, забраната за събиране на повече от двама души на открито и всички възможни ограничения, пешеходната зона на столичния бул. "Витоша" беше буквално препълнена от хора днес все едно, че е нормален почивен ден. В същото време се оказа, че полицаите са главно по градинките, където дебнат кой какво разхожда и дали има право да е навън. Предлагаме ви галерия от снимки, показващи в реалност как и дали изобщо действат ограниченията. Снимки: Крум Стоев