150 нелегални прасета бяха открити край бившето летище Добрич, при проверка на екип от ОДБХ, в присъствието на областния управител Красимир Кирилов. Собственикът Стоян Стоянов ги отглежда без никаква биосигурност в стопанството, а животните спокойно влизат и излизат и в близката нива с царевица. От ОДБХ заявиха, че на стопанина са съставяни многократно актове, но той отказва да предприеме нужните действия.

На Стоянов бе връчено предписание за срок от 48 часа да ликвидира животните. Бяха проверени и няколко адреса в кв. „Рилци“, но там навсякъде собствениците бяха спазили гратисния период.

От началото на седмицата по проверки в задните дворове на цялата област тръгват два екипа със специалисти от ОДБХ, придружени от служители на МВР. На ден ще се проверяват средно по 12 адреса. На тези, които не са спазили указанията и не са прибрали за лична консумация животните си в гратисния период, ще им бъдат издавани предписания за срок от 48 часа. След изтичане на този срок животните им ще бъдат умъртвени и загробени. Статистиката сочи, че в област Добрич 1046 са домашните свине, които стопаните до 5 август трябваше да ликвидират.

Директорът на ОДБХ Добрич д-р Каменов съобщи, че през почивните дни лично е извършил проверка на кланиците на територията на област Добрич, като е съставен акт за неспазване на разпореждането за дезинфекция на кланицата в село Дропла. В село Сенокос т. нар. килим за дезинфекция не е бил напоен с дезинфектант, като дежурният се оправдал, че през нощта е бил откраднат маркучът на инсталацията. Кланицата в с. Росеново ще изгради дезинфекционна инсталация, каквато има на ГКПП Кардам и Дуранкулак.

Д-р Каменов информира още, че в петък бил подаден сигнал за ударено от автомобил диво прасе в района между селата Дуранкулак и Ваклино. Дежурен ветеринарен лекар е бил на място около 23.00 ч., взета е проба по надлежния ред, която е изпратена за изследване в референтната лаборатория, а трупът на животното е загробен. Резултатите от пробата се очакват в сряда. Директорът на ОДБХ допълни, че е изпратил писмо с указания до директора на Държавно ловно стопанство Балчик – да бъдат извършени претърсвания в района на стопанството в местността Зеленка край Каварна.

           

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само в 0,05% площта на горите ограничения за лов заради АЧС

Само в 0,05% площта на горите има строги ограничения за лов, бране на гъби и туризъм заради АЧС. Това каза в отговор на депутатски въпрос земеделският министър Десислава Танева в рамките на парламентарния контрол днес.

Германия ще ни помага в земеделските екопрактики

Откриването на зелени практики е приоритет № 1 за България и Германия. Това стана ясно по време на срещата между заместник-министъра на земеделието Вергиния Кръстева и президента на Асоциацията на германските фермери Йоахим Руквид, съобщиха от МЗХГ.

Догодина отпускат 114 млн. евро за 11 мерки по селската програма

Догодина ще започнат приеми по 11 мерки и подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. с бюджет близо 114 млн. евро. Това стана ясно по време на заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите.