До следващия вторник от Владайския канал ще бъде отклонена част от водата за Перник. Все още не са готови резултати от пробите от яз. Долна Диканя, ако водата е с добри качества това ще е дългосрочния вариант за снабдяване, обяви регионалният министър Петя Аврамова днес в парламента.

Експерти работят по мерки за допълнително водоснабдяване в дългосрочен план, до понеделник ще бъдат представени два варианта от различни екипи. След това ще бъдат разгледани от експертен съвет към министерството.

Режимът в Перник трябва да бъде сменен, смята Аврамова. На 22 ноември при кмета на града е внесено ново предложение от ВиК операторът. Предвижда се перничани да имат вода от 15 до 22 часа вместо два пъти, както е момента. "ВиК мрежата е на решето с 40 аварии, не искам с хидравличните удари да предизвикваме изкуствено аварии, както и да губим вода", заяви министърът и обяви, че очаква кметът Станислав Владимиров.

По време на парламентарния контрол Аврамова коментира, че дълги години не са правени ремонти на мрежата, което е основата причини за влошеното водоподаване. Отпуснатите 2,7 млн. лева от правителството ще отидат за пречиствателна станция, проектът на ВиК дружеството ще се актуализира за т. нар. "утаители" за гарантиране на качеството но питейната вода.

В дългосрочен план за намаляване на загубите ще се разчита на 22 млн. лева европейски средства по ОП "Околна среда".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Десетина недостроени язовира крият рискове

Поне десетина недостроени язовира в страната носят опасности за районите, където се намират. Според проф. Димитър Кисляков, председател на Българското дружество по големите язовири и преподавател в УАСГ, рисковете са свързани с големия период, в който те продължават да стоят недовършени. По думите му с това се увеличава вероятността през това време да дойде висока вълна, която е по-голяма от вероятната по време на предвидения срок на строителството.

Зам.-министър Николай Нанков: В новия ВиК холдинг ще има търговец на ток

В структурата на „Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на ток, което ще позволи ВиК дружествата да намалят разходите си за електроенергия с около 30%. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на среща в КНСБ по проблемите на ВиК отрасъла, цитиран от пресцентъра на МРРБ.