Отказват снимки в Съдебната палата

След скандалния клип, възхваляващ марихуаната

Отказват снимки в Съдебната палата

Шефовете на съдилища сами решават дали да допускат филмови екипи

Храмът на Темида в София - Съдебната палата, от година и половина не е използван за снимане на филми и видеоклипове. Това научи „Монитор“ от Софийския апелативен съд, който управлява палатата от юли 2020 г. Дотогава палатата се управляваше от председателя на ВКС Лозан Панов, но след скандала със заснетия видеоклип, популяризиращ употребата на марихуана, ръководството й бе поето от САС.

Интерес към сградата, която е паметник на културата, има и той е голям, но от юли 2020 г. са били отказани редица оферти да осъществяване на снимки вътре или отвън на Съдебната палата. Причините са две - едната е COVID-19, заради която бе спрян достъпът на външни лица в сградите на съдебната власт. А втората, но също основна - видеоклипът.

Скандалът с него избухна на 21 април 2020 г., когато стана ясно, че е заснет на втория и на последния етаж на Съдебната палата в София с

участие на полуголи еротични танцьорки и въоръжени с автомати

и пистолети „гангстери“. На този фон българският музикант Alek Sandar в дует с американския рапър Juicy J изпълняват песента Yerba. Тя е смесица от хип-хоп и поп-фолк, а заглавието произлиза от един от многобройните жаргони, с който в последните години употребяващите марихуана наричат цигарите с трева. Промоцията на песента бе на 12 април в YouTube канала на Alek Sandar, като в нея се пее за легализация и декриминализация на марихуаната.

По това време Храмът на Темида се управляваше от председателя на ВКС Лозан Панов. Проверка на Министерството на правосъдието показа, че началникът на отдел „Управление на собствеността” при ВКС е разрешил заснемането на скандалния клип. Снимките са станали на 16.02. 2020 г. (неделя). Участниците - общо 16 души, са били допуснати в сградата от служителите на ГДО след писмо от началника на отдел „Управление на собствеността“ при ВКС. В него се посочва, че достъпът трябва да бъде осъществен по силата на договор между „Ню Ърбън Продукшънс“ ЕООД и ВКС. Предоставен бил и списък с лицата, които да бъдат допуснати. Така служителите на ГДО са били длъжни да осигурят единствено пропускателния режим в сградата. Всички останали действия по видеозаснемането в Съдебната палата-София са предмет на договорните отношения между продуцента и ВКС. Лозан Панов обяви пред кадровиците на Темида, че е бил подведен за съдържанието на клипа и ако е знаел, че в него се пее за наркотици, нямало да разреши заснемането му.

В крайна сметка обаче на 30 април 2020 г.

ВСС отне от председателя на ВКС

управлението на сградата. От 15 юли 2020 г. тя се управлява от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

ВСС е собственик на сградите на съдебната власт в страната, а на председателите на най-високия ранг съдилища в тях е възложено да ги управляват.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.