Отказват лечение на бивша медсестра

Отказват лечение на бивша медсестра

Причината - неплатени здравни вноски за 2 години

Бивша медицинска сестра остава без възможност за лечение, заради неплатени здравни вноски за период от 2 години. Дупката в здрвноосигурителния календар идва веднага след като се връща с тежка депресия от Англия.

Състоянието, което лекува у нас, започва още в Обединеното кралство след смъртта на първия й мъж. „Трудно преборих меланхолията. За дълъг период от време състоянието ми не се повлияваше от медикаментите, които ми даваха“, казва Маргарита Георгиева. След като преборва депресията, тръгва отново на работа. Този път в България като медицинска сестра в кардиологията и съдовата хирургия на Трета градска болница, а после и като болногледач. Съдбата обаче решава да изправи Маргарита пред още едно изпитание – диагностицирана е с трета степен стеснение между прешлените, а болките са нетърпими. „Усещах дискомфорт доста отдавна, но не си обърнах внимание. Вместо да отида на лекар, продължавах да работя“, казва Георгиева. Въпреки че диагнозата е поставена преди два месеца, тя не може да постъпи в болница, преди да внесе вноските в НЗОКА.

За целта са й нужни 500 лв.

Почти толкова би струвало и лечението на Маргарита без пътека от здравната каса. Пари, с които да покрие разходите няма. „В момента с мъжа ми сме в много тежка ситуация, нямаме работа. И да искам не мога да се трудя, защото болките са страшни“, жалва се Георгиева. Бившата медицинска сестра няма възможност да си плати втория преглед при специалист. Въпреки това медикът се съгласява да я прегледа, като настоява пациентката да влезе в болница. „Каза ми, че кръстът ми е заминал и ми предписа още една 7 дневна терапия с инжекции“, обяснява Маргарита. По думите й, ако стеснението на прешлените не бъде лекувано, може да доведе до пареза на левия крак или да се наложи операция. Тя пък би струвала далеч повече, отколкото покриването на здравните вноски за липсващия период– между 900 и 10 000 лв. При интервенцията между прешлените се слагат импланти, обяснява жената. С цел облекчение на болката медицински специалист й е изписал

терапия с инжекции и болкоуспокояващи

която да прилага в домашни условия. До момента си е поставила 50 инжекции на обща стойност около 150 лв. Ефект обаче почти няма. „Целият ми кръст е скован, а болката е страшна, най-силно се усеща сутрин. Когато прекаля с движението пък се прегърбвам. Единствено, когато лежа се чувствам по-добре“, казва Георгиева. До заболяването се стига след като се е трудила в Англия в завод за месо, където е вдигала тежки кашони и работа й като болногледач в България. А сега когато и двамата съпрузи нямат работа, трудно успяват да свържат двата края. „Закъснели сме да платим тока с месец, а при парното положението е още по-зле. Дори нямаме пари за храна. Пуснах две бележки с молба

вместо хората да изхвърлят храната си да ни я даряват

Благодарна съм на всички добри българи, които ни дават продукти от първа необходимост“, обяснява Маргарита Георгиева. Преди да се разболее семейството е живеел с около 700 лв. месечно. Причината е, че мъжът работи на частна практика в сферата на 3D анимацията, а от близо година няма никакви поръчки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.