Отказаха дерогация за замърсяването от „Топлофикация София“

Отказаха дерогация за замърсяването от „Топлофикация София“

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ отказа исканата дерогация на „Топлофикация София“ ЕАД. Решението на ИАОС се отнася и за четирите клона - ТЕЦ „София - Изток“, ТЕЦ „София“, Отоплителна централа (ОЦ) „Люлин“ и ОЦ „Земляне“. Решението е във връзка с процедурата по преразглеждане и актуализация на комплексното разрешително на оператора.

Поисканата от дружеството дерогация е отлагателен период за спазване на нормите за допустими емисии на азотен двуокис. От 2018 г. страните членки на ЕС, включително и България, преразглеждат всички издадени комплексни разрешителни във връзка с привеждане на големите горивни инсталации в съответствие с новите норми. Една от причините за отказа на дерогация е нарушение на Наредбата за допустими емисии на серен двуокис, азотни окиси и прах, изпускани в атмосферата. Само емисиите от азотни окиси двойно надвишават нормите. Инвестиционните мерки, предвидени от оператора в т. нар. Преходен национален план, все още не са приключили, а някои дори не са започнали.

В мотивите към решението се припомня, че през 2017 г. България беше осъдена от Съда на ЕС за неспазване на нормите за фини прахови частици (ФПЧ10), което се отнася и за територията на Столичната община. Според данните за 2020 г. превишенията за ФПЧ10 продължават. Азотните оксиди са един от вторичните замърсители, които допринасят за повишените нива на фините прахови частици и влошават качеството на атмосферния въздух в София.

От „Топлофикация-София“ неофициално заявиха за „Монитор“, че тепърва ще се запознават с отказа на ИАОС и ще информират медиите за взетите мерки. Според Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества въпросът е повече технически. Той обясни, че вероятно ще се наложи да бъдат инсталирани каталитични филтри, какви има в Бургас, а също така да се подобрят настройките на горивните инсталации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.