0

С лед продължително боледуване на 87-годишна възраст почина един от създателите на българската анимационна школа – художникът, режисьор и сценарист Стоян Дуков, съобщи Нова тв. Той е автор на 43 филма и сценарист на 9.

След продължително боледуване на 87-годишна възраст почина един от създателите на българската анимационна школа – художникът, режисьор и сценарист Стоян Дуков, съобщи Нова тв. Той е автор на 43 филма и сценарист на 9.

Сред най-известните му анимационни заглавия са „Га“, „Къщи крепости“, „Това е животът (Се ля ви)“, „Реквием“, „Музикална история“, „Януари“, „Февруари” (с наградата за анимационно кино на Съюза на българските филмови дейци от 1978 г.), „Март”, „Мимоходом“, „Жомео и Рулиета“ и др.

Стоян Дуков е роден на 25 септември 1931 г. Завършил е специалност „Плакат“ при Александър Поплилов в Националната художествена академия. Негов учител в анимацията е Тодор Динов. В съавторство с Динов Стоян Дуков създава първия си филм „Ябълката“. Автор е и на множество карикатури, илюстрации и плакати. Преподаваше на студенти по визуални изкуства в Нов български университет. Негов син е известният коафьор Дим Дуков.

Първата си самостоятелна изложба Стоян Дуков прави едва по повод на 70-годишния си юбилей. Девет години по-късно, през 2010-а, участва в съвместна изложба „Класици на българската карикатура“ заедно с Генчо Симеонов, Велин Андреев Иван Веселинов и Милко Диков.

Опелото на Стоян Дуков ще се състои на 10 октомври, сряда, от 12.00 часа в църквата „Св. Параскева“ на ул. „Раковски“ 58.