0

П рочутият италиански писател Андреа Камилери почина вчера сутринта в римската болница „Свети Дух“, където бе хоспитализиран от 17 юни заради кардиологичен арест (спиране на сърдечната дейност). Създателят на световноизвестната криминална поредица за комисар Монталбано през септември щеше да навърши 94 години.

Прочутият италиански писател Андреа Камилери почина вчера сутринта в римската болница „Свети Дух“, където бе хоспитализиран от 17 юни заради кардиологичен арест (спиране на сърдечната дейност). Създателят на световноизвестната криминална поредица за комисар Монталбано през септември щеше да навърши 94 години.

Роденият в Сицилия Камилери е баща на цялата съвременна италианска литература, не само на криминалната, смятат критиците. Общественику, писател, журналист, драматург, режисьор, сценарист и дори актьор, той познава вкуса на славата късно – почти на 70 години, когато измисля най-обичания си и до днес герой, комисар Салво Монталбано. За пръв път той се появява през 1994 г. в романа „Формата на водата“.

27-ата книга от поредицата – „Готвачът от Алсион“, излезе от печат преди броени дни и е на върха на литературните класации на Ботуша. Има още един непубликуван том за Монталбано, който се пази в каса в офиса на издателство „Селерио“ и по изричното желание на автора трябва да излезе след смъртта му, за да сложи окончателно точка на приключенията на любимия комисар.

Телевизионният сериал „Комисар Монталбано“ е гледан от близо 1,2 милиарда зрители по света. Той включва 34 епизода, филмирани на базата на 24 романа и 20 разказа на писателя. Те са излъчени премиерно от италианската държавна телевизия Rai2 от 1999 до 2001 г., а по водещия й канал Rai1 повторенията вървят от 2002 г. до днес.

Общо Андреа Камилери е издал над 100 заглавия, разпродадени в повече от 31 милиона екземпляра в родината му.

Социалните мрежи в Италия бяха залети от съболезнования във връзка с кончината на писателя и вълна на съпричастност със семейството му. Сред опечалените бе и актьорът Лука Дзингарети, дал лице на главния герой от романите на Камилери. „Сега си отиваш и ме оставяш с непреодолимо чувство за празнота, но знам, че всеки път, когато си кажа „Аз съм Монталбано“, където и да си, ще се усмихнеш лукаво и, пушейки цигара, ще ми намигнеш в знак на съучастие, както последния път, когато се видяхме“, написа актьорът в Инстаграм, завършвайки със „Сбогом, учителю и приятелю, да ти е лека пръстта. Твой Лука“.