0

Д ва месеца преди да навърши 85 години почина големият български актьор Васил Стойчев. Сред доайените на Народния театър, един от най-големите майстори на художественото слово у нас, личност с фина душевност и джентълмен в обноските, той бе патриарх на артистична династия: до него през целия му творчески живот бе друго голямо име от сцената и екрана – неговата съпруга Виолета Бахчеванова, дъщеря му Деси Стойчева и зет му проф. Атанас Атанасов също са актьори, по този път вървят и внуците му Ясен Атанасов и Алиса Атанасова.

Два месеца преди да навърши 85 години почина големият български актьор Васил Стойчев. Сред доайените на Народния театър, един от най-големите майстори на художественото слово у нас, личност с фина душевност и джентълмен в обноските, той бе патриарх на артистична династия: до него през целия му творчески живот бе друго голямо име от сцената и екрана – неговата съпруга Виолета Бахчеванова, дъщеря му Деси Стойчева и зет му проф. Атанас Атанасов също са актьори, по този път вървят и внуците му Ясен Атанасов и Алиса Атанасова.

„Един от най-достойните и най-уважаваните ни колеги си е отишъл от този свят“, съобщиха от Съюза на артистите. И припомниха откъс от интервю на актьора за списание „Хомолуденс“: „Аз си мисля, че великата сила на театъра и неговата вечност имат връзка с факта, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра... От дистанцията човек разбира, че много време е губил за неща, които не са си стрували". „Дълбок поклон пред артиста, написал незабравима страница в културната история на страната ни“, е посланието на Министерството на културата по повод кончината на артиста.

„Българският театър, кино и култура осиротяха – напусна ни легендарният актьор Васил Стойчев. Той остави след себе си епоха от театрални и кино роли, чест и достойнство и уроци, които ще помним“, написаха в сайта си от Народния театър „Иван Вазов“, с чиято трупа Стойчев бе свързан от десетилетия.

„Изключителен актьор и човек, той бе онзи, благодарение на когото през 2016 г. на първата традиционна среща на артистите-ветерани, организирана от Народния театър, всички си припомнихме легендарните времена на турнетата и миналото на трупата. Васил Стойчев бе личност, която озаряваше и вдъхновяваше с присъствието си и такъв ще го помним. Завинаги в историята остават десетките му театрални и кино роли, както и последната му изява – изключителният видеозапис на „Българският език“ на Иван Вазов за кампанията „Препрочитаме Вазов“, със скръб припомнят колегите му.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 г. в Кюстендил в семейството на фотограф - „Фото Бански“. Завършва Образцовия икономически техникум в София, една година учи във ВИИ „Карл Маркс“, на страстта му е другаде. През 1954-1959 Васил Стойчев става студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов. След завършването заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен театър „Адриана Будевска“ - Бургас. През 1960/61, заедно с Виолета Бахчеванова – вече негова съпруга, е назначен в Народния театър, където преминават 50 години от творческата му кариера. Незабравени ще останат ролите му в „Унижените и оскърбените“ от Досотевски (Князът), в „Хъшове“ (Владиков) и „Под игото“ (Бойчо Огнянов) по Иван Вазов, в „Американска трагедия“ от Теодор Драйзър и десетки още на първата ни сцена, както и участията му спектаклите „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“, „Каин магьосникът“, „Да отгледаш кукувица“ на Телевизионния театър.

Васил Стойчев е Кавалер на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за изключителен творчески принос към българския театър“ през 2013 г. Носител е на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век”, за принос в развитието на българската култура и духовност. Двамата с Виолета Бахчеванова имат пано с отпечатъци на Стената на славата пред "Театър 199", където също активно играят.

Поклонението пред Васил Стойчев ще се състои в събота, 18 юли, от 11.00 ч., във фоайето на Народния театър „Иван Вазов”.

В памет на незабравимия актьор в неделя, 19 юли, от 15.10 ч. БНТ ще излъчи филма "Калоян", в който Васил Стойчев изпълнява главната роля.

Екипът ни изказва искрени съболезнования на семейството на Васил Стойчев. Дълбок поклон!