Отиде си актьорът джентълмен Васил Стойчев

Отиде си актьорът джентълмен Васил Стойчев

Два месеца преди да навърши 85 години почина големият български актьор Васил Стойчев. Сред доайените на Народния театър, един от най-големите майстори на художественото слово у нас, личност с фина душевност и джентълмен в обноските, той бе патриарх на артистична династия: до него през целия му творчески живот бе друго голямо име от сцената и екрана – неговата съпруга Виолета Бахчеванова, дъщеря му Деси Стойчева и зет му проф. Атанас Атанасов също са актьори, по този път вървят и внуците му Ясен Атанасов и Алиса Атанасова.

„Един от най-достойните и най-уважаваните ни колеги си е отишъл от този свят“, съобщиха от Съюза на артистите. И припомниха откъс от интервю на актьора за списание „Хомолуденс“: „Аз си мисля, че великата сила на театъра и неговата вечност имат връзка с факта, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра... От дистанцията човек разбира, че много време е губил за неща, които не са си стрували". „Дълбок поклон пред артиста, написал незабравима страница в културната история на страната ни“, е посланието на Министерството на културата по повод кончината на артиста.

„Българският театър, кино и култура осиротяха – напусна ни легендарният актьор Васил Стойчев. Той остави след себе си епоха от театрални и кино роли, чест и достойнство и уроци, които ще помним“, написаха в сайта си от Народния театър „Иван Вазов“, с чиято трупа Стойчев бе свързан от десетилетия.

„Изключителен актьор и човек, той бе онзи, благодарение на когото през 2016 г. на първата традиционна среща на артистите-ветерани, организирана от Народния театър, всички си припомнихме легендарните времена на турнетата и миналото на трупата. Васил Стойчев бе личност, която озаряваше и вдъхновяваше с присъствието си и такъв ще го помним. Завинаги в историята остават десетките му театрални и кино роли, както и последната му изява – изключителният видеозапис на „Българският език“ на Иван Вазов за кампанията „Препрочитаме Вазов“, със скръб припомнят колегите му.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 г. в Кюстендил в семейството на фотограф - „Фото Бански“. Завършва Образцовия икономически техникум в София, една година учи във ВИИ „Карл Маркс“, на страстта му е другаде. През 1954-1959 Васил Стойчев става студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов. След завършването заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен театър „Адриана Будевска“ - Бургас. През 1960/61, заедно с Виолета Бахчеванова – вече негова съпруга, е назначен в Народния театър, където преминават 50 години от творческата му кариера. Незабравени ще останат ролите му в „Унижените и оскърбените“ от Досотевски (Князът), в „Хъшове“ (Владиков) и „Под игото“ (Бойчо Огнянов) по Иван Вазов, в „Американска трагедия“ от Теодор Драйзър и десетки още на първата ни сцена, както и участията му спектаклите „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“, „Каин магьосникът“, „Да отгледаш кукувица“ на Телевизионния театър.

Васил Стойчев е Кавалер на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за изключителен творчески принос към българския театър“ през 2013 г. Носител е на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век”, за принос в развитието на българската култура и духовност. Двамата с Виолета Бахчеванова имат пано с отпечатъци на Стената на славата пред "Театър 199", където също активно играят.

Поклонението пред Васил Стойчев ще се състои в събота, 18 юли, от 11.00 ч., във фоайето на Народния театър „Иван Вазов”.

В памет на незабравимия актьор в неделя, 19 юли, от 15.10 ч. БНТ ще излъчи филма "Калоян", в който Васил Стойчев изпълнява главната роля.

Екипът ни изказва искрени съболезнования на семейството на Васил Стойчев. Дълбок поклон!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.