0

С вежата салата от току-що откъснати зеленчуци е достижим лукс дори в градски условия, ако си направите миниградина на терасата.

Свежата салата от току-що откъснати зеленчуци е достижим лукс дори в градски условия, ако си направите миниградина на терасата.

Преди да се захванете с това начинание, трябва да си отговорите на няколко въпроса. Първо, с какво място разполагате. Второ, колко часа е осветен от слънцето балконът ви. Повечето растения са претенциозни към светлината. Ако балконът ви е напълно остъклен или има мрежи срещу комари, това ще възпрепятства опрашването. В такъв случай имате два изхода - по времето на цъфтежа да оставите някои прозорци отворени или да премахнете мрежите против комари; да опрашите растенията на ръка с помощта на малко парченце памук. Трябва да решите също така какви точно зеленчуци ще отглеждате, от което зависи и с какви съдове ще трябва да се снабдите. При повечето поливането трябва да е умерено, като поддържате почвата нито твърде суха, нито твърде влажна. Имайте предвид, че почвата в саксиите изсъхва по-лесно, отколкото тази в градината. Растенията на терасата обикновено не се напояват от дъжда, тъй като са под покрив.
Ето и основните зеленчуци, подходящи за отглеждане на балкона.
Домат
Семената на доматите се засяват през февруари-март. Необходимо е да се направи разсад, който се засажда на постоянното му място през месеците април-май. Добре е мястото, на което ще отглеждате доматите, да бъде осветено поне 6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.


При засяване на семената за разсад може да се използват малки саксии или кофички.
Когато семената покълнат до разсаждането им, е много важно при поливането да не се намокрят самите растения, тъй като е лесно да изгорят от слънцето след това.
След като пораснат растенията, е необходимо да бъдат прикрепени към колове.
Доматите са особено подходящи за отглеждане във висящи саксии и дори по метода "отглеждане надолу с главата".
Най-подходящи за отглеждане в саксии са чери доматите - може да разнообразявате с различни цветове и форми - черни, жълти, оранжеви и дори крушовидни чери домати.
Краставица
Семената на краставиците се засяват през март-април. Необходимо е да се направи разсад, който се засажда на постоянното му място през месеците май-юни. Добре е мястото, на което ще отглеждате краставиците, да бъде осветено поне 6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна. Когато растенията пораснат, ще е необходима някакъв вид опорна конструкция, по която стеблата да се "катерят" и увиват. Краставиците също са подходящи за отглеждане "надолу с главата". Повече информация за този метод на засаждане може да прочетете тук. Ако искате, много лесно може да си отглеждате и корнишони - за хрупкава салата или за направата на буркани с кисели краставички.

Пипер и люти чушки
Семената на пипера се засяват през февруари-април. Необходимо е да се направи разсад, който се засажда на постоянното му място през май. Добре е мястото, на което ще отглеждате пипера, да бъде осветено поне 6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна. Периодът за засаждане на семената за разсад варира при различните сортове пипер. Когато растенията пораснат, ще е необходим някакъв вид опорна конструкция, за да се избегне извиването и евентуалното пречупване на стеблата. Пиперът и лютите чушки също са подходящи за отглеждане "надолу с главата".
Маруля
Семената за салати се засяват през януари-септември. Добре е мястото, на което ще отглеждате салатите, да бъде осветено поне 4-5 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна. При засяване на семената през зимните месеци е добре съдът да бъде покрит със стъкло. Повечето видове марули и салати понасят частично засенчване, така че не е задължително да стоят на пряка слънчева светлина, просто на добре осветено място. Почти всички видове марули и салати не понасят задушаване. Затова при засаждане на семената на постоянното им място е добре да оставяте разстояние от поне 20 см едни от други. Ако все пак посеете семената твърде гъсто, ще е необходим разсад. Ако искате постоянна реколта от салата, посявайте семената поетапно на всеки 1-2 седмици.
Репички
Семената за репички се засяват през април-септември за ранна реколта и през септември-октомври за късна реколта. Добре е мястото, на което ще отглеждате репички, да бъде осветено поне 4-5 часа на ден. Поливането трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна. Има сортове репички, чиито семена могат да се засаждат по-рано. Освен това има сортове, които стават и за есенна реколта. Репичките са едни от най-подходящите зеленчуци за отглеждане в саксия. Достатъчно е тя да бъде с дълбочина около 15 см и да посеете семената на 6-8 см разстояние едно от друго. Ако искате постоянна реколта от репички, сейте семена на всеки 2-3 седмици. Така ще имате домашни хрупкави репички за салата в продължение на няколко месеца.
Зелен лук
Може да отгледате лук за връзки от семе, но може и от по-едър арпаджик, известен като балучка (около 2,5 см). Семената се засяват в периода февруари-юли. Добре е мястото, на което ще ги отглеждате, да бъде осветено поне 5-6 часа на ден. Поливането трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.
Тиквичка
Семената за тиквички се засяват през март-май. Добре е мястото, на което ще отглеждате тиквичката, да бъде осветено поне 4-5 часа на ден. Поливането трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна. Тиквичката заема доста място - ето защо е добре да засаждате по едно растение в саксия. Всяка саксия е добре да бъде дълбока и широка минимум 40 см. След като се снабдите със съд, засейте по 1-2 семена в саксия. Когато растението порасне, ще има нужда от някакъв вид опорна конструкция. Желателно е саксията с тиквички да не бъде разположена на проветриво място.
Чесън
Може да отгледате чесън в домашни условия от вече стара глава чесън. Изберете хубави скилидки (по възможност външни) и ги засадете в саксия на дълбочина 2,5 - 3 см и на разстояние от поне 5-6 см между скилидките. При засаждане на чесън по този начин ще може да си режете зелените листа като добавка към салатата. Образуването на луковица с много скилидки може да отнеме няколко месеца (около 9). Чесънът не се развива особено добре при засенчване, нито ако е посаден много на гъсто. При образуване на нови луковици поливането трябва да се ограничи, за да се избегне изгниване.

Избираме кашпа според корена на растението

Растенията на балкона може да отглеждате в традиционни саксии, висящи кошници или малки саксии по перваза на прозореца. Саксии с диаметър 15-20 см са подходящи за отглеждане на подправки, зелена салата, ягоди, лук, чесън. Съдове с диаметър 25-30 см са удобни за чушки, пипер, фасул, грах, спанак. В съдове с диаметър 30-40 см ще отгледате домати, краставици, тиквички, патладжан, моркови, репички, цитрусови и плодни дръвчета.
Правилото, което трябва да спазвате при избора на растения, е, че колкото повече корени има растението, толкова по-дълбок трябва да бъде съдът, в който ще го отглеждате. Листните зеленчуци - салата, спанак, са най-лесни за отглеждане в малки съдове, тъй като имат малки корени. За плодните зеленчуци - домати, патладжан, краставици, чушки, изберете широка саксия с дълбочина поне 30 см. За да се държи изправено растението, сложете колче или решетка. Кореноплодните зеленчуци - моркови, репички, ряпа, целина, имат нужда от повече място. За тях изберете голям и дълбок съд и оставете достатъчно разстояние между растенията. Билките - босилек, магданоз, розмарин, мента, мащерка, са компактни и могат много лесно да се отглеждат на малки пространства. Те ще виреят добре и вътре в апартамента, стига да ги поставите на слънчево място (например на перваза на прозореца) и да ги поливате често. Ягодите също виреят добре на балкона - изберете специална саксия със странични отвори, която позволява на повече растения да се развиват добре.